Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Over bloemkoolwijken en laadpalen: wie zijn geschiedenis kent ... (GA)

op . .

CHBKBewoners van het Groenhovenkwartier wonen in een ‘bloemkoolwijk’. De Karnemelksloot had gedempt moeten worden en er was ooit een tweede oprit naar de A12 gepland. ‘Weetjes’ van de Cultuur Historische Basis Kaart van Gouda, waarover de gemeenteraad uitleg kreeg van Dorothee Posthumus Meyes vanwege de recente uitbreiding met de stedenbouw tot 2010.

Die ‘kaart’ is een website waarop alle kennis die er over Gouda is, bij elkaar wordt gebracht. Alles wat er is aan tekst en beeld op het gebied van landschap, structuren, stedenbouw. Niet alleen oude informatie over ontginning en geschiedenis, er zijn ook plattegronden waarop je met één muisklik kunt zien waar alle laadpalen in Gouda staan. Of welke monumenten in de binnenstad geschikt zijn voor zonnepanelen. En dat alles met links naar bijbehorende stukken.

Samenhangend verhaal
“Door die ‘versnipperde info’ bij elkaar te brengen ontstaat een samenhangend verhaal, dat duidelijk waarom de stad eruit ziet zoals ze eruit ziet”, aldus Posthumus Meyes. Zo’n kaart is ‘nooit af, het is een levend document’. Recent werd de stedenbouw toegevoegd uit de periode 1965 tot 2010 toegevoegd. Een periode waarin Gouda een groeisprong maakte en verdubbelde. Ook de Goudse canon is er nu te vinden en de thema’s scheepvaart, economie en handel, religie en levensopvatting.

De kaart is in inspiratiebron en van belang voor het maken van keuzes voor bijvoorbeeld bouwen of voor de omgevingswet die in de maak is. “We geven dingen geen juridische status, maar je moet weten wat je hebt. Bij linten (langgerekte aaneengesloten bebouwing) maken wij bijvoorbeeld wel onderscheid tussen zeer waardevol en waardevol”, aldus Posthumus Meyes.

Kaart voor iedereen interessant
Ook wie niet voor zijn werk met de stad te maken heeft maar iets wil begrijpen van zijn woonomgeving heeft de kaart veel te bieden, of je nu jong, oud, historicus of gewoon geïnteresseerd bent. De informatie vindt ook zijn weg naar de toeristische Xplre-app.

En wat is nou een bloemkoolwijk? Dat is een wijk waar straten niet zomaar rechtdoor lopen en zelfs doodlopen (gezien vanuit de auto).

Tags: Goudse Achtergronden