Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Lenny Roelofs (SP) verlaat ‘tijdvretende’ gemeenteraad (GA)

op . .

  • LennyRoelofsSP








    SP-voorvrouw Lenny Roelofs is in maart geen lijsttrekker bij de verkiezingen. Na acht jaar ‘met veel plezier’ in de Goudse gemeenteraad gaat ze zich nu vooral richten op haar werk en mantelzorg. ‘Even iets meer energie nodig voor mezelf en naasten.’ Roeloefs blijft actief in de Goudse SP onder meer als lijstduwer. “Mijn besluit heeft niks met de SP te maken. Leven is te kort om tijd te verspillen. Niet dat ik de raad tijdverspilling vind, maar het is wel een tijdvreter.”

    Daags na de  vaststelling van de kandidatenlijst onder aanvoering van Boris Stil vertelt Roelofs dat de Goudse politiek geen rol heeft gespeeld in haar besluit. “Nee, die is eerder een motivatie om door te gaan. Er spelen razend interessante zaken, de burger wordt steeds mondiger en weet ons steeds makkelijker te vinden.

    Ik ben blij met de verbeterde werkwijze van de raad, met commissies met vaste voorzitters, vaste griffiers en duidelijke regels over spreektijden en waar bijvoorbeeld een agenderingsverzoek aan moet voldoen, zodat raadsleden onderwerpen op de agenda kunnen zetten.” Voorbeeld van dat laatste is het lopende debat over de Gouwe Huse, de vijf woningen die het college wil bouwen aan de Tweede Moordrechtse Tiendeweg voor probleem-Gouwenaars.

    "Participatie en communicatie moet beter"
    “Maar de communicatie van dit college met de raad, die is niet altijd goed. Nog belangrijker de communicatie met de burger en de participatie zijn onvoldoende. Neem die Gouwe Huse. Er is van tevoren niet met de mensen gesproken, het besluit gedumpt op deurmat (en dan nog niet bij iedereen). En dan wijzen naar de projectontwikkelaar. Hier heeft het college een eigen rol. Die houding moet veranderen.”

    Een ander voorbeeld is de ruchtmakende Turfmarktzaak, waarin het college de Turfmarktkerk gedwongen liet slopen. Volgens velen onterecht, daarin gesteund door de rechtbank. In deze zaak werd de gemeenteraad - niet alleen volgens Roelofs - voortdurend slecht en te laat geïnformeerd. Roelofs stemde daarom vóór de niet-aangenomen motie om twee wethouders in deze zaak (Thierry van Vugt en Rogier Tetteroo) weg te krijgen.

    "Hoop op nieuwe gemeentesecretaris"
    En begin tegen Roelofs niet over de houding van de ambtenaren. Uit een SP-zwartboek uit 2019 blijkt het nogal eens te schorten aan de bejegening van burgers. “Dat is heel erg. Als je geld komt brengen bij de gemeentezijn ze heel vriendelijk voor je is het goed, maar als je geld komt halen … daar lusten de honden geen brood van. En dat hoort niet. Het zijn je burgers. Allemaal zijn we inwoners van deze stad, we maken de stad en je overschrijdt de fatsoensnormen niet.”

    Voor een attitudeverandering bij de ambtenaren heeft ze haar hoop gesteld op de nieuwe gemeentesecretaris Ruud Bakker. “Ambtenaren zijn nu teveel op de wethouder gericht - de goede daargelaten - en niet op de raad. Ze neigen teveel naar de politiek. Terwijl je werkt uiteindelijk voor de burgers. Net als ik als rijksambtenaar er ben voor de mensen.”

  • Lenny Roelofs
  •  

    "Tegen ‘neo-liberaal beleid' "
    Door de marktwerking in de zorg werd Lenny Roelofs veertien jaar geleden lid van de SP. Na onderzoek bleek dit de enige partij die dit ‘neoliberale beleid’ bestreed. De keuze lag, met christelijke ouders en een VVD-zus, niet voor de hand. Maar Roelofs begon haar strijd tegen onrecht al als tiener bij Amnesty International en werd steeds linkser.  

    Ze moest wel even nadenken, toen de SP Gouda haar in 2013 vroeg voor als lijsttrekker.  “Niet vanwege het afdrachtsprincipe (SP-leden leveren hun raadsvergoeding 100 procent in en krijgen er 25 procent van terug)”, maar omdat ze minder zou moeten gaan werken. Ze leverde tien uur in als financieel economisch adviseur bij het ministerie van justitie (afdeling high impact crime en veiligheid sociaal domein). Ze kreeg er minsten 20 voor terug die ze onder meer gebruikte voor onderwerpen als criminaliteit en schuldenproblematiek toen de SP in 2014 met twee zetels in de raad kwam.

    "Raadswerk leuker dan verwacht"
    “Ik ben een vergadertijger, ik heb veel zitvlees en ben een ‘informatievergaarder’. Dat vreet tijd maar het is mijn lust en mijn leven. Ook mag ik graag mijn mening verkondigen, dat had ik als kind al (lacht). Problematiek in kaart brengen en aanhangig maken, daar is de gemeenteraad een prachtig expressiemiddel voor. Ik vind het belangrijk iets te kunnen betekenen voor medemens.”

    “Het raadwerk is nog leuker dan ik had verwacht. Ook al vreet het tijd, ik krijg er ontzettend veel energie voor terug. En ik vind ook de intriges leuk, laten we daar niet te moeilijk over doen. Heb van een vroegere leidinggevende geleerd hoe je functioneel boos kunt zijn. Dat kan ik heel goed.”

     "Trots op de SP en artikel 1 in het Huis van de Stad"

  • Waar ze het meest trots op is? Zonder nadenken noemt ze als eerste “dat ik de SP weer op kaart heb gezet in de raad” om door te gaan met “de twee uitgiftepunten voor menstruatieproducten! Sinds vanmorgen weet ik dat er behalve bij de non-foodbank ook een uitgiftepunt komt bij de Voedselbank! Daar heb ik voor gezorgd.”

    Maar er is meer dat trots stemt: “Dat de zorgmarinier, in 2014 voor een half jaar werd aangesteld, er nog steeds is; de komst van de loods voor de boten van de reddingsbrigade, waar mijn voorganger Hans van Dijk al mee bezig was en natuurlijk artikel 1 van de grondwet in het Huis van de Stad.” Dankzij Roelofs hangt dit anti-discriminatie-artikel over gelijke behandeling van iedereen prominent op de begane grond.

    Referendum en armoedebeleid
    Tot 16 maart gaat ze zeker niet stilzitten. Samen met Jan de Koning (GBG) werkt ze aan een initiatiefvoorstel voor een referendumverordening (die Gouda nog steeds niet heeft). Ze heeft ook een alternatief armoedeplan in de maak. “Wat er nu is, is teveel gebaseerd op wantrouwen dat moet echt anders. En ik  hoop bij de woon-zorgvisie iets kunnen doen met het SP-plan voor een zorgbuurthuis, waarbij ouderen oud kunnen worden in hun eigen wijk. Anders wordt het een speerpunt in het verkiezingsprogramma. En ik hoop nog te kunnen meepraten over de omgevingswet.”

    ‘Buurten’ bij de burgers
    Na de verkiezingen heeft ze misschien wel weer tijd om ouderwets als SP’er te gaan ‘buurten’, de wijken in te gaan om te horen wat speelt en zo nodig actie te voeren. Dat ligt nu stil door corona. In het verleden kwam de partij zo met succes in actie voor de schimmelproblematiek in het Gloriantplantsoen, waar bewoners tevergeefs aanklopten bij de woningbouwvereniging. Bijvangst: een bewoner die SP lid werd “maar daar gaat het niet om, het belangrijkst vinden wij dat de Partij sterk is en zich inzet met en voor bewoners.”

    Wat dat laatste betreft heeft ze alle vertrouwen in haar opvolger, afdelingsvoorzitter Boris Stil. En er is een advies aan haar mede-politici: “Respecteer elkaar, Ga altijd uit van goede intenties van anderen, ook al ben je het inhoudelijk niet een, zoek de dialoog en praat het uit, hoe moeilijk het ook is, dan kun je samen verder.”

    Na de verkiezingscampagne waarin ze ’veel zin heeft’ gaat Roelofs ‘cold turkey’ afkicken al wordt er links en rechts al aan haar getrokken. Amnesty, de FNV, of misschien een cursus Goudologie.
    Wat het ook wordt, Gouda zal blijven horen van Lenny Roelofs.

Tags: Goudse Achtergronden