Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Laat toekomst Stadhuis de burger koud? (Goudse Achtergronden)

op . .

Slechts een handvol Gouwenaars kwam (17 augustus) naar de eerste inloopavond met ideeën over de toekomst van het Stadhuis op de Markt. Zou de toekomst van het pand de burger koud laten? Of speelt mee dat het nog zomervakantie is. Ook is pas kort bekend op welke avonden de burger mag komen meepraten. (Er komen er nog twee). De gemeenteraad had in juni nadrukkelijk gevraagd om de bewoners niet alleen digitaal te betrekken bij de plannen. Waarom niet meer tijd genomen?

De gemeente heeft haast. Wethouder Van Vugt heeft eerder laten weten dat er wat hem betreft eind dit jaar een plan ligt. Ruim vóór Gouda zich overgeeft aan de feestelijkheden rond de viering van 750 jaar stad. Het verlies aan huurinkomsten, die de kosten van het Huis van de Stad -het nieuwe stadhuis- moeten drukken, speelt ongetwijfeld ook een rol. 

"Belachelijk die avonden in de zomervakantie. Natuurlijk heb je dan een lage opkomst. We wilden brede inspraak",  zegt raadslid Lenny Roeloefs (SP) "Dat hadden ze beter half september kunnen plannen. Maar dat kan volgens college niet want dat is te laat. Onzin, vind ik. Men moet gewoon iedereen de kans geven mee te denken over de invulling van het stadhuis op de Markt. Dan maar wat later een aanbesteding starten. De burger zou centraal moeten staan, niet het ego van bepaalde wethouders...

Hoge beheerskosten
Geplande trouwerijen en bezoeken gaan door, verder staat het monumentale stadhuis leeg sinds april, toen huurder Teka het voortijdig verliet. De evenementen- en congresorganisator zou tot 2023 blijven, maar kon de jaarlijkse beheerskosten van bijna een kwart miljoen euro niet meer ophoesten. De stookkosten alleen al in de Trouwzaal zijn 2500 euro per maand. De kachel uitzetten is geen optie: dat overleven de kwetsbare wandtapijten niet.

De problemen lagen gedeeltelijk aan de corona-pandemie, waardoor er geen evenementen en trouwerijen meer konden worden gehouden. Verder leek de Gouwenaar zich af te keren van het pand. Er was veel minder animo onder de organisatoren van concerten, lezingen en exposities dan de gemeente met de verhuurder was afgesproken. De combinatie van een commerciële partij met een Rijksmonument waarover de gemeente ook nog wilde beschikken, is geen gelukkige gebleken. Daar was op voorhand voor gewaaschuwd.

Kans en zorg tegelijk
Nu de gemeente de toekomst van het pand weer zelf in handen heeft, moet het weer méér van de Goudse burger worden. Trouwen, huren of gewoon bezoeken moet mogelijk blijven en laagdrempelig worden. Daarbij is het de vraag of dat op een kostendekkende manier kan, zoals bij eerdere verhuur voorop stond.

Enige horeca zal onontkoombaar zijn, zei wethouder Thierry van Vugt eerder al. Die is overigens bij een rijksmonument als het stadhuis aan strenge voorwaarden gebonden. De gemeente wil verder nauwere samenwerking met de nabijgelegen Sint Janskerk en het eveneens in een monument gevestigde Museum Gouda.

Stadhuis Markt Gouda

Er wordt ook gezocht naar deskundigen met plannen om het stadhuis (inter)nationaal beter op de kaart te zetten. Andere wensen zijn verduurzaming van het niet warm te stoken gebouw en betere bereikbaarheid voor mensen met een beperking. Er is nu een lift waarmee je de trouwzaal kunt bereiken, meer niet. Maar ook hier gelden strengen voorwaarden. De tijd dat een raam kon sneuvelen om voor koningin Wilhelmina een toegangsdeur te maken naar het schavot, ligt ver achter ons. Ter informatie: de veroordeelden moesten het doen met een trap buiten. 

Gouda denkt mee-app
Voor de paar honderd burgers die inmiddels de gemeenteapp 'Gouda denkt mee' hebben ingevuld, staat één ding als een paal boven water: weg met de verplichting om een (prijzig) feest in het stadhuis te moeten houden als je hier wil trouwen.

Goede plannen hoe het in de toekomst beter kan, blijven tot 30 augustus welkom. 

De overige inloopavonden zijn op 19 augustus in Ontmoetingscentrum De Walvis of 24 augustus in Ontmoetingscentrum Noord. Beide keren tussen 19 en 21 uur.

Tags: Goudse Achtergronden