Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Gouda's 50+ partij heft zich op, Van Eersel stapt uit fractie (Goudse Achtergronden)

op . .

Gouda's 50+ partij doet niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. Sterker nog: de partij heft zich daarna op. De doelstelling is bereikt, zo zegt Ed de Lange (76), vanaf vrijwel de start in 1997 betrokken bij de partij. "Iedere partij heeft nu aandacht voor ouderen en mensen met een handicap." Bovendien stellen hij en fractieleider Astrid van Eersel zich - na 20 jaar politieke arbeid- niet meer herkiesbaar. Maar er is meer: Van Eersel is na onmin uit de fractie gestapt, maar blijft wel in de raad.




Gouda'Ed de Lange Gouda's 50+ partijs 50+ partij werd opgericht in september 1997 door Bert van Leeuwen en Fred Kars om op te komen voor de belangen van 50-plussers en mensen met een handicap. Ed de Lange kwam er in oktober 1997 bij. De lokale partij haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 twee zetels. Dankzij een restzetel en de komst van Marja van Dijck die voor GBG (Gemeentebelangen Gouda)  in de gemeenteraad gekozen was, zit de Gouda's 50+ partij met vier leden in de oppositie.

Niet meer verkiesbaar
Voor De Lange begint zijn leeftijd te tellen. Maar ook de manier waarop in Gouda politiek wordt bedreven is voor De Lange een reden om ermee op te houden, zo geeft hij toe. "De raadsleden van coalitiepartijen stemmen altijd in met de plannen van de burgemeester en wethouders, al zullen ze zeggen van niet. De oppositie wordt steeds weggeschoven. Dan denk je: waar heb je dit al die tijd voor gedaan? En er is ronduit intimiderend gedaan tegen onze fractieleider na de besluitsvormingsvergadering over de Turfmarktkerk."

Meer aan de hand
Ook voor van Eersel is het gebrek aan dualisme in de Goudse politiek een belangrijke reden om het bijltje erbij neer te gooien. De gang van zaken rond de Turfmarktkerk hielp daarbij niet. "Dat een wethouder de raad niet goed informeert, pas informatie verstrekt als er gedreigd wordt met de gemeentewet, onderzoek weghoudt van de raad. Dat die niet de conclusie trekt 'ik vertrek' kan er bij mij niet in'.

 

Astrid van Eersel Gouda's 50+ partijInmiddels is Van Eersel uit de fractie van Gouda's 50+ partij gestapt: de reacties op de aankondiging van haar vertrek riepen bij haar een dermate naar gevoel op, dat het vertrouwen helemaal weg is. "Ik ga geen mensen zwart maken en ik lig ook niet met de partij op ramkoers. Het is vervelend want ik heb zestien jaar me volledig ingezet voor deze partij."

Van Eersel is van plan de klus in de gemeenteraad af te maken: "Ik kreeg zoveel voorkeursstemmen dat ik deze acht maanden nog blijf. Op zich vind ik het werk wel leuk. Maar ik maak me zorgen over de democratie die - net als landelijk - ook in Gouda lijdt onder strakke disciplines. In onderlinge gesprekken merk ik dat raadsleden er soms net zo over denken als ik, maar met hun partij het tegenovergestelde meestemmen. Ik heb vaak gezegd: durf eens een zwaar debat aan. Nee, het is tijd om volgend jaar 'ns wat anders te gaan doen."

Schriftelijke stemming
Onder de leden (18 en 1 aspirant lid) is een schriftelijke stemming gehouden over de toekomst van de partij. Groot probleem is onder meer, dat er geen kandidaten zijn die zich verkiesbaar wilden stellen. Twee derde gaf aan in te stemmen met de opheffing van de partij.

 

Lees ook:
Debat Turfmarktkerk: rollen er koppen?

Tags: Goudse Achtergronden