Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Eerste Oekraïners in opvang Blokkerlocatie

Blokker locatie 2

In Gouda komen vanmiddag de eerste Oekraïners aan op de 'Blokkerlocatie' aan de Antwerpseweg 2, waar de vijfde kantoorverdieping voor hen is ingericht. 'Het gaat naar verwachting om een groep van zo'n 35 mensen, meest vrouwen en kinderen, die nu in de noodopvang in Leiden zitten', zegt Jacoline van Rijn, woordvoerder van de gemeente, die een korte rondleiding gaf door het gebouw.

Het kantoor staat al jaren leeg en is door eigenaar White House Development beschikbaar gesteld tot voorjaar 2023. Daarna worden op deze locatie 650 nieuwbouwwoningen gebouwd.

Binnen twee weken is hier een opvang ingericht voor minimaal 90 'maar waarschijnlijk 200 mensen. Daar is plaats voor. De bovenste verdieping (met lift) is nu af, nu wordt naar beneden gewerkt; op één verdieping na, daar zit een bedrijfje', zegt de woordvoerder. Het sanitair, dat nu nog buitenstaat, wordt zo snel mogelijk geplaatst op de benedenverdieping. Daar komen ook twee Covid-kamers om eventuele zieken af te zonderen.
bed in de gang

Geen spullen meer nodig, behalve koelkasten en magnetrons
Tegelijk met de bewoners arriveert het nieuwe beddegoed voor de nu nog kale matrassen. Die zijn nieuw, net als de bedden en worden betaald door de Rijksoverheid. Ze zijn de afgelopen dag in elkaar gezet door tientallen vrijwilligers, zowel van de gemeente als uit de stad. 'Het is ongelofelijk hoeveel mensen zich aanmelden, en qua spullen zelfs boven verwachting', zegt Van Rijn. 

Ze laat de gratis winkel-in-opbouw zien op de begane grond: een grote hal waarin de hulpgoederen van een andere organisatie voor Oekraïne worden gesorteerd. Een klein deel wordt afgeschut, daar kunnen de bewoners handdoeken, kleding en verzorginsproducten komen halen. 'En wil je alsjeblieft vermelden dat we nu alleen nog behoefte hebben aan koelkasten en magnetrons', zegt Jacoline van Rijn.
(Op Instagram is te vinden, wat de naburige hulporganisatie voor Oekraïne nog allemaal kan gebruiken.)

winkeltje goed gesorteerd

Er gaat gegeten worden in het voormalige bedrijfsrestaurant, waar de tafeltjes al klaar staan. 'Het is de bedoeling dat de Oekraïners zelf gaan koken',  zegt Jacoline van Rijn. Mogelijk krijgen ze daarvoor een dagbedrag, maar dat is nog niet duidelijk. 'Het gaat zo snel en alles loopt door elkaar', zegt Van Rijn desondanks stralend, waarbij ze doelt op de gemeenteraadsverkiezingen elders in de stad. Ze roemt zowel gemeente als burgers voor hun grote bereidwilligheid 'we zijn de eerste niet-noodopvang locatie voor Oekraïners in de regio die open gaat.'

De welkomsttasjes moeten nog worden gevuld. Daarin komen natuurlijk stroopwafels en de huisregels 'in het Oekraïens. We hebben vijf à zes Oekraïnse vertalers in de stad, en die zijn zeer behulpzaam.' Er wordt ook meteen gevraagd welk beroep de nieuwe bewoners hebben en of ze -zodra ze daar aan toe zijn- willen werken. 'En via stadstoezicht zijn we bezig fietsen te regelen'. Stadstoezicht beheert een depot op de IJsseldijk met zwerffietsen, waarvan veel nooit worden  teruggehaald door hun eigenaar. 

tasjes met stroopwafels en huisregels

Oudere kinderen kunnen voor les terecht in de internationale schakelklas van het Carmel College in Gouda. Aan een basisschool voor de jongere garde wordt nog gewerkt. 'Er is twee keer per week een spreekuur over werk, inkomen en dat soort zaken', zegt Van Rijn, tussen het regelen en telefoonbeantwoorden door. 'Daarna gaan we activiteiten regelen.' 

Een tip heeft ze nog voor de Gouwenaars die thuis Oekraïners opvangen. 'Daar zitten schrijnende gevallen bij van zeven mensen op een tweekamerflat. Dat hou je geen maanden vol. Die mogen zich hier melden voor een kamer. Maar wacht niet te lang, als het vol is, is het vol.'
De burgemeester zei het eerder op de dag al trots: 'Met dit warme welkom laten we de gastvrije kant van Gouda zien.'

Tags: Goudse Achtergronden

Weekend Lift


 zaterdag 13:00 uur

Het accent van dit programma ligt op muziek uit de jaren 70 en 80.
Weekend-Lift: hits met de eeuwige jeugd!
Met de vaste rubrieken Kopje Thee met de DJ, iedere week de mooiste lovesong, het weekend weerbericht en de Soulshowclassic.

Radio Gemiva


 zaterdag 19:00 uur

5 DJ’s, waarvan 3 uit het Goudse, verzorgen een gevarieerd programma met muziek en interviews, afgewisseld met nieuwsberichten van de eigen, Goudse nieuwsredactie. In de uitzending op Gouwestad hoor je een samenvatting van de wekelijkse live-uitzendingen.

Golden Oldies Revival


 zondag 13:00 uur

Een nostalgisch muziekprogramma waarin de muziek en de artiesten uit de 50-er, 60-er, 70-er en 80-er jaren centraal staan.
Wekelijks is er een mini-special over een bepaalde artiest, en duiken de presentatoren in oude hitlijsten.

Gouwestad Klassiek


 zondag 20:00 uur

Gouwestad Klassiek brengt klassieke muziek in allerlei vormen.
Opera, operette, religieuze muziek, instrumentaal en gezongen.