Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

(GA) Paasontbijt Markt groeit verder: 2000 bezoekers welkom

op . .

Kom Tweede Paasdag een eitje tikken op de Markt tijdens het jaarlijkse Paasontbijt. Er is plaats voor tweeduizend Gouwenaars, het dubbele van vorig jaar. Leuk als je in het groen gekleed komt, naar het thema 'Hart op groen'. 'Moeder' van dit populaire evenement dat zelfs internationale aandacht trekt is Irene Klein Haneveld van boekhandel Samma. 'Grootste zorg is, net als voorgaande jaren, niet het weer maar of we op tijd alle koffie klaar hebben staan'. Vrijwilligers zijn nog altijd welkom.
paasontbijt 2019 omroep west

200 helpers zijn er al, van piepjong (7 jaar) tot tieners en volwassenen. Zij zijn maandag 10 april al ruim voor het begin om 10.30 uur in de weer met tafels, koffie, thee, broodjes, croissantjes en eitjes. Die laatsten worden dit jaar gekookt en wel aangeleverd door een bekende van Irene uit Stroe. 'Dat scheelt een hoop werk, want hoe krijg je 2000 eieren tegelijk gekookt? Zij zou vorig jaar al voor eieren zorgen, maar die mochten niet vervoerd worden vanwege de vogelgriep. Mijn man en zoon hebben toen alle winkels in de omgeving afgestruind voor gekookte eieren'. 

Het idee voor een gratis Paasontbijt ontkiemde door de eerste opvoering in Gouda van de Passion, vertel Irene Klein Haneveld in de  Podcast SammaMamma. Dat was in 2011, al duurde het nog een paar jaar tot het eerste ontbijt. Zeven keer deed zij de organisatie alleen, dit jaar kreeg ze hulp van Hans de Bruijn en Karin van Gemeren. Die extra hulp is een van de redenen, dat er nu twee keer zoveel gasten kunnen komen. 

Livestream
Nieuw zijn dit jaar de schermen met daarop een livestream van de Markt voor het openingswoord van burgemeester en Irene. Ook dominee David van Veen, die voor het eerst meedraait, heeft iets voorbereid. De kerken hebben inmiddels een groot deel van de organisatie overgenomen van de ondernemers, die het evenement gestart zijn 'zonder dat we gaan evangeliseren. Twintig kerken doen al mee, bijna alle Goudse kerken.' Particuliere sponsoren en Goudapot zijn andere pijlers van het evenement. 

De tafels staan in de waaier van de Markt, van de Lange Tiendeweg tot de Albert Heijn. De koe van de eerste kaasmarkt vertegenwoordigt het jaarlijs wisselend thema 'Hart voor groen', er is gesponsorde melk en er komt een grasveld met plantjes om te picknicken. Het Korps Leger des Heils zorgt voor de muziek en er is een goede doelenmarkt. Het doel is als elk jaar: elkaar ontmoeten, stel je open voor elkaar, van zwerver tot burgemeester, die het evenement ook dit keer opent. 'We kregen de vraag van de Blokker-locatie of de Oekraïeners ook welkom zijn. Nou zeker, maar dan willen we wel dat ze zich mengen onder de Gouwenaars en niet met zijn allen aan één tafel gaan zitten. Zoals we ook hopen dat gezinnen zich bij anderen aansluiten,' zegt Klein Haneveld.

Eigen website
Klein Haneveld vindt het 'jammer dat de Ramadan dit jaar (en ook volgend jaar) tegelijk valt met het Paasontbijt', waardoor stadgenoten met een islamistisch geloof zullen ontbreken. Die kunnen voor verhalen en foto's terecht op de nieuwe website van het Paasontbijt. Wie mee wil doen als vrijwilliger kan terecht op het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ontbijters hoeven zich niet aan te melden. 

Tot slot toch nog even dat weer. 'Dat is altijd de tweede vraag van mensen' lacht Klein Haneveld, die er op vertrouwt dat het goed komt. 'Ik ga er pas woensdag over nadenken. De eerste keer ging het stormen. veel erger dan regen, toen hadden we in twee dagen geregeld dat het in het stadhuis kon. Dat kan nu niet meer, maar het komt altijd goed.' 

Tags: Goudse Achtergronden