Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Goudse toezichtcamera's filmden: administratie niet op orde

op . .

camera toezicht op Margrietplein, administratief in orde

Een deel van de Goudse toezichtcamera's heeft jarenlang gefilmd, terwijl de administratie niet op orde was. Het filmen was nuttig en nodig, maar formeel niet helemaal juist', zegt burgemeester Pieter Verhoeve. 'Mensenwerk, maar het mag niet gebeuren en het is inmiddels hersteld.' Volgens de burgemeester en het Openbaar Ministerie heeft het administratieve verzuim geen juridische gevolgen en is er niemand in gevaar geweest.

Het gaat om een deel van de tachtig camera's in de binnenstad, het stationsgebied en bij Win
kelcentrum Bloemendaal. Die zijn in 2005 door politie, het Openbaar Ministerie en burgemeester Wim Cornelis 'rechtsgeldig en op goede gronden' geplaatst.

In 2010 ging het fout toen de regels voor dit toezicht in de Algemene Politie Verordening (APV) zijn geschoven. Onlangs werd per toeval ontdekt dat die camera's geen 'aanwijsbesluit' hadden. 'Gelukkig bleek snel dat het om een ontbrekend document gaat en dus niet om een ontbrekende beslissing', zegt Verhoeve.

Niet teveel en het moet nodig zijn
Bij camera's in Gouda Oost, Kort Haarlem en Korte Akkeren en incidentele camera's die sinds 2019 zijn neergehangen, is het papierwerk in orde. Hoe het kon gebeuren? 'Ik ben vooral blij dat het is ontdekt en snel gerepareerd is. Ik had dit in stilte kunnen doen, maar ik hecht aan openheid. Dit mag niet meer gebeuren'.

Al is cameratoezicht soms 'nuttig en nodig', Verhoeve is voorstander van 'minder en flexibeler' toezicht. Waarbij wat hem betreft 'om de één tot vijf jaar juridisch wordt ververst', gekeken wordt of het toezicht nog nodig is en hoe lang nog. Zo hangen er na een ontploffing bij voetbalvereniging Donk en een schietincident op het Margrietplein tijdelijke camera's.

Geen strafrechtelijke gevolgen
De politie en het openbaar ministerie kunnen de filmbeelden gebruiken bij opsporing en in rechtszaken. Als er al beelden zijn gebruikt van camera's waarvan de administratie haperde, heeft dat geen 'strafrechtelijke gevolgen', zegt een woordvoerder van het Openbaar ministerie.

De burgemeester benadrukt dat er ook geen gevolgen zijn voor Goudse burgers, toen niet en nu niet. 'Maar een gemeente moet eerst een wet maken en mag dan pas optreden. We maken duidelijke afspraken over vaste momenten waarop we naast de evaluatie ook een administratieve check inbouwen. En we kijken nogmaals naar onze manier van archiveren.'

Kader
Aan het besluit om ergens een camera te hangen, gaat een gedegen afweging van de burgemeester vooraf, vaak in overleg met Politie en Openbaar Ministerie. Als het besluit genomen is, wordt dat vastgelegd in een document: het aanwijsbesluit. Dat was voor een deel van de Goudse camera's niet terug te vinden.

lees ook: Cameratoezicht bij DONK

Tags: Goudse Achtergronden