Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Nu meer vuurwerkvrije zones in Gouda en over drie jaar vuurwerkvrij

op . .

Gouda krijgt deze jaarwisseling meer vuurwerkvrije zones dan het college voorstelde en is over drie jaar vuurwerkvrij. De raad nam hiertoe twee moties aan. Eén van de PvdA, om ook de directe omgeving van het Groene Hart Ziekenhuis tot vuurwerkvrije zone uit te roepen en die van de woonzorghuizen, als die laatsten daar om vragen. Ook het plan van de Partij voor de Dieren om stapsgewijs toe te werken naar een vuurwerkvrij Gouda over drie jaar kreeg een meerderheid van de stemmen.

Na twee coronajaren met een landelijk vuurwerkverbod had het college voorgesteld terug te gaan naar het beleid van 2019: twaalf vuurwerkvrije zones voornamelijk in het groen en rond plaatsen met dieren. 'Meer is met de beperkte capaciteit in Gouda niet te handhaven', gaf burgemeester Pieter Verhoeve aan. 'Op papier kun je daartoe besluiten, niks is geduldiger dan papier, maar je hebt er niks aan, als er in de praktijk niet naar gehandeld wordt.' Om die reden zag hij niks in een vuurwerkvrij Gouda: te weinig agenten en Boa's om te handhaven. 

De raad gaat een stap verder: die stemde in met een motie van de PvdA tot uitbreiding (met twintig stemmen voor en tien tegen). In elk geval met de directe omgeving van het Groene Hart Ziekenhuis. En daarnaast ook de directe omgeving van woonzorghuizen, tenzij ze daar geen behoefte aan hebben. Indiener Max de Groot gaf aan dat de Irishof, de Prinsenhof en de Savelberg zich al hebben gemeld. Een motie van de SGP om Gouda in principe vuurwerkvrij te verklaren en in elke wijk afsteekzones aan te wijzen, haalde het niet.

Stapsgewijs vuurwerk vrij
De motie van de Partij voor de Dieren om uiterlijk over drie jaar te komen tot een algeheel verbod op consumentenvuurwerk kreeg steun van twee derde van de raad. Dankzij D66 werd aan de motie toegevoegd dat naast ontmoediging om vuurwerk af te steken, actief gezocht moet worden naar een nieuwe betekenis voor de jaarwisseling en goede communicatie met de Gouwenaar. Een meerjarenplan met deze inhoud moet rond de zomer klaar zijn.

De problemen met de handhaving blijven een punt van zorg, niet alleen bij tegenstanders van een vuurwerkverbod. 'We kijken daar niet van weg', zei Wouter Kraidy van de Partij voor de Dieren, 'maar met dezelfde logica kun je zeggen, dan zijnn heel veel andere dingen ook niet te handhaven zoals drugs. Wij zeggen hiermee: dit willen we niet meer, we stellen nu een norm voor een inclusief en verbindende jaarwisseling voor iedereen. Mens dier én natuur.'

Volgend jaar vuurwerkvrij stadsfeest?
Intussen gaat het college onderzoeken of en op welke manier er volgend jaar een vuurwerkvrij feest voor de hele stad kan worden gehouden.  Hoeveel mensen zouden er komen, welke doelgroep, op welke locatie en wat zijn de kosten, vroeg Groen Links in een aangenomen motie.  'Verwacht geen uitgebreid proefschrift' waarschuwde de burgemeester, die beloofde rond april aar de raad te komen met de uitslag. 


 

Tags: Goudse Achtergronden