Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Nieuwe fietsenstallingen station kunnen zelfs ontspoorde trein aan

op . .

station_zonder_fietsen_kleiner.jpg

Het vernieuwde plein zonder fietsen
Drie stallingen voor ruim 3000 fietsen -bijna dubbel zoveel als nu-; een vernieuwd buseiland; terugkeer van een AH supermarkt en van vier beelden. Dat zijn enkele onderdelen van de metamorfose die het station aan de centrumkant heeft ondergaan. Na bijna drie jaar van hard werken is het gebied vrijdag feestlijk in gebruik genomen. En wie zijn fiets nog op het plein durft te zetten, heeft een probleem: 'We gaan met zachte hand handhaven', aldus wethouder Michel Klijmij.

Voor de feestelijkheden was oud-wethouder Hilde Niezen overkomen; de stationsvernieuwingsplannen zaten jarenlang in haar portefeuille. En er kwamen heel wat plannen voorbij, voordat er ook maar een schop de grond in kon. Daar heeft de buurt Nieuwe Park hard aan meegewerkt, vertelde Niezen. Samen met bewoners is een compleet ontwerp gemaakt waarbij gebruik werd gemaakt van ideeën van het Bewonersinitiatief Zuidelijk Stationsgebied.

De voorzitter van het wijkteam Nieuwe Park, Peter Schönfeld kan daar van meepraten. Hij kreeg vanwege al zijn vrijwilligerswerk voor de wijk en het stationsgebied de bronzen erepenning. Hij was bij veel initiatieven en bewonersactiviteiten betrokken, zoals de werkgroep Kattensingel 30KM, buurtpreventie, de zonnewijzer, de volière, de conditie van het Van Bergen IJzendoornpark en een schone en veilige wijk. Hij memoreerde dat het vaak moeilijk is om plannen met de gemeente af te stemmen 'maar dat het stationsgebied een voorbeeld is waar het goed ging.'

 Platanen op het buseiland

Het nieuwe buseiland met de platanen

Trotst overheerst
Daarna kwam een rij trotse andere betrokkenen aan het woord, zoals Magdalena Piotrowska (regiodirecteur Zuid NS): 'Gouda is een belangrijk station, er stopt in de spits elke 2 minuten een trein. Ik ben het meest trots op de samenwerking met alle partijen.' Wethouder Michel Klijmij is blij met de verbeterde kwaliteit van het groen 'en het behoud van de monumentale platanen op het buseiland'.

Zijn collega Thierry van Vugt was 'vooral trots op de terugkeer van de vier beelden van Jo Uiterwaal op de nieuwe fietsenstalling'. Die werden officieel onthuld. De aardenwerken godinnen (400 kilo elk) stonden tot 1983 op het oude station. Toen dat gesloopt werd, verdwenen ze in een depot tot Hans Verweij van de Historische Vereniging Die Goude ze ontdekte. Daarna sierden ze jarenlang het Remonstrantse Poortje bij de Keizerstraat. Na restauratie zijn ze nu weer terug bij het station.

vier beelden op de fietsenstalling van Jo Uiterwaal
De vier godinnen

'Fiets veilig zelfs al ontspoort er een trein'
Waarnemend regiodirecteur Dimitri Kruik van ProRail benadrukte de duurzaamheid van het project: “Voor ProRail stopt duurzame mobiliteit niet op een station. Dagelijks fietsen ongeveer 600.000 mensen naar het station om daar de trein te pakken.' 

Gedeputeerde Frederik Zevenbergen zet in de hele provincie Zuid-Holland in op goed openbaar vervoer en goede fietsvoorzieningen. 'Gouda ligt natuurlijk heel centraal in de provincie en met de trein zijn vrijwel alle steden in Zuid-Holland goed bereikbaar. Bovendien vertrekken vanaf station Gouda de R-Net-bus naar Schoonhoven en de R-Net-treinverbinding naar Alphen aan de Rijn.' En waarom hij blij is dat de fietsenstalling zulke dikke muren heeft? 'Die kan zelfs een ontsporende trein aan, zodat uw fiets altijd veilig staat.' 

rechter fietsenstalling

Rechterfietsenstalling beneden

Handhaving fietsparkeren 'met zachte hand'
De drie stallingen zijn al even in gebruik en er zijn nog wat kinderziektes. 'Fietsers parkeren in de linkerstalling op de plek van scooters. Terwijl in de rechterstalling ruimte genoeg is voor fietsers, zeker op de tweede verdieping', aldus Klijmij. 'Er is nu geen enkele reden meer om je fiets voor het station neer te gooien. De linker- en rechterstallingen hebben camerabewaking en de kelderstalling is 24 uur bewaakt.' In deze stalling, direct rechts van het station, kun je 24 uur gratis fietsparkeren.

De Gouwenaars zullen door coaches geholpen worden hun fietsparkeergewoonte aan te passen, 'handhaven met zachte hand' noemt de wethouder dat. Hij heeft er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken. 'Kijk maar naar het fietsponton aan de kop van de Kleiweg. In het begin zetten mensen hun fietsen nog steeds op de Kleiweg en dat gebeurt nu ook niet meer, zonder dat we daar hard hebben moeten optreden.'

Het werk in het stationsgebied is nog niet helemaal af: de betongewelven moeten nog worden schoongemaakt, de beelden krijgen verlichting en in het najaar komt er nog een kunstwerk op het plein bij: de Telepoort van het Rotterdamse kunstenaarsduo Atelier ARI.
kunstwerk stationsgebied

De Telepoort

Tags: Goudse Achtergronden