Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Zwervende kerstbomen: hoe zit dat met ophalen (GA)

op . .

kerstbomen op twitter begin jan raymond

Het regent klachten in Gouda over rondzwervende kerstbomen. Ze worden pas volgende week opgehaald door Cyclus, afhankelijk van de postcode tussen 17 en 21 januari. Die periode is gekozen 'in samenspraak met de gemeente', adus een woordvoerster van Cyclus. Wethouder Klijmij wijst er op Twitter op dat er vorig jaar ook bomen zwierven, hoewel de bomen toen eerder werden opgehaald.

Vanwege de coronamaatregelen vonden de gemeente en Cyclus het niet passend om bewoners hun boom te laten inleveren op een vaste plek op een bepaald moment, en tegen een kleine vergoeding, zoals in 2019. Daarnaast is bewust gewacht tot na Driekoningen. Volgens een ongeschreven regel brengt het ongeluk om de boom langer dan die dag te laten staan.

Driekoningen is op 6 januari. Waarom niet meteen daarna begonnen is met bomen ophalen, kon de woordvoerster niet zeggen. De kerstboom op de Markt is direct op 7 januari weggehaald. De stam ligt bij Depot 24 te drogen, om een derde leven als meubelstuk in te gaan.klijmij kerstbomen twitter

'De boom zomaar op straat zetten mag niet. Het staat iedereen vrij om zijn boom vóór het ophaalmoment in te leveren bij het afvalbrengstation van Cyclus op de Goudkade', aldus de woordvoerster. En als je geen auto hebt? 'Dan kun je misschien een beroep moeten doen op iemand anders'.

Als de wethouder er echt zo van baalt als hij op Twitter schrijft, kan hij misschien een voorbeeld nemen aan Amsterdam Daarover meldt oud-stadgenoot Pieter Stroop van Reenen op Twitter:  "Wij hebben speciale inleverpunten in de buurt. Van 3 januari tot en met 16 januari haalt de gemeente ze daar ELKE dag op. Lijkt erop dat sommige gemeentes echt een minimaal contractje met de vuilophalers hebben."

Tags: Goudse Achtergronden