Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Van kaasboerin tot kinderboek: Gouda750 nadert (GA)

op . .

goudse vlaggen op stadhuis

Gouda maakt zich op voor de viering van haar 750-ste verjaardag en de festiviteiten krijgen steeds meer vorm: van een prentenboek over de stadsrechten tot de feestvlag en een stoet bontgekleurde kaasboerinnenbeelden. 

In een loods van de Goudse Beton Centrale staan 50 betonnen kopieën van een Goudse icoon, De kaasboerin van Ineke van Dijk. Ze wachten op een nieuw uiterlijk, hen gegeven door kunstenaars en ander Gouwenaars die zich hiervoor konden opgeven. Een eerste blik toont verf, inkt en mozaïeksteentjes. Van sportlogo’s tot keramiekmotieven bij Ria Bol, de laatste Goudse plateelschilder, en Arabische patronen bij kunstenaar Nizar Al Hattab.

De beelden zullen als groep in april de opening van het feest op de Markt bijwonen, om daarna te gaan zwerven door de wijken. Een speciale (fiets)route moet de Gouwenaar verleiden ze allemaal te gaan bekijken. Er komt een speciaal boek met alle beelden zijn opgenomen, inclusief de verhalen achter de beelden en de ongeveer 300 deelnemers.

De verdwenen stadrechten
Harmen van Straaten mp2

Van schrijver/tekenaar Harmen van Straaten verscheen zaterdag ‘Het Goudse carillon en de verdwenen stadsrechten’. Zijn derde speciaal over Gouda gemaakte Gouden boekje, na eerder het Goudse kaarsjesfeest en de Goudse kaas beschreven en getekend te hebben. Van Straaten signeerde bij Verkaaik.

De boekjes zijn een privé-initiatief van de mannen achter Gouda 750, Ronald van Rossum en Marien Brand, samen met de Goudse boekhandelaar Verkaaik. Het eerste exemplaar ging naar Sinterklaas, die op zijn beurt een speciale feestvlag overhandigde aan de stad. Bij de intocht werd ook het Goudse kinderlied van de stad vertolkt, met dezelfde titel als het feestthema ‘Geef Gouda door’.

Tags: Goudse Achtergronden Gouda750