Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Er komen 650 woningen op de voormalige Blokkerlocatie (GA)

op . .

Burgemeesterskwartier 1

Er komen 650 woningen bij in de spoorzone op het voormalige Blokkerterrein, het meest zuid-oostelijk gelegen deel van bedrijventerrein de Goudse Poort. De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan voor het Burgemeesterkwartier goedgekeurd met 29 stemmen voor en 5 tegen. Ondanks tevredenheid over de komst van het gevarieerde aanbod sociale huurwoningen, woningen in de middenhuur en koopwoningen in diverse klassen, heeft de raad toch wat zorgen

Kevin de Jonge (VVD) had het onderwerp liever van de agenda gehaald, zoals GBG vóór de stemming vergeefs bepleitte. Beide partijen vrezen een herhaling van de gang van zaken rond de bouwplannen voor de Van Loon-locatie. Het college is daar voorlopig teruggefloten door de Raad van State die op het eerste gezicht problemen ziet in het bestemmingsplan.

‘Ook bij dit bouwplan zijn onzekerheden’, zei de Jonge ‘ook al verzekert het college ons vaak dat het goed komt’. Die verzekering bij monde van wethouder Rogier Tetteroo liet ook dit keer niet op zich wachten. Marja van Dijck (Gouda Vitaal) liet zich daar niet door overtuigen en stemde tegen.

Blokkerlocatie nu

Zorgen om het parkeren
Ander punt van zorg voor meerdere partijen betreft het mobiliteitsplan en dan vooral het parkeren. Het college heeft het aantal plaatsen beperkt gehouden, omdat wordt ingezet op deelauto’s. Net als in het plan voor de woontorens tussen de Burgemeester Jamessingel en het spoor, aan de andere kant van het Burgemeesterskwartier. De gemeente doet hiervoor mee aan Citydeal Elektrische mobiliteit, een platform voor gemeenten, ministeries, provincies, deelauto-aanbieders en projectontwikkelaars om kennis en ervaring hierover te delen.

Deelauto’s waren de afgelopen tijd meermaals in het nieuws, omdat er nauwelijks gebruikt van wordt gemaakt. Uit cijfers blijkt dat het ook niet de methode is om mensen uit de auto het OV in te krijgen. Ook zijn er geen cijfers hoe deelmobiliteit in Gouda leeft ‘maar we moeten ergens beginnen als we minder blik willen op straat’, zei de wethouder eerder in het debat.

‘Verkeersinfarct in directe omgeving’
In datzelfde debat beloofde Tetteroo in te zullen grijpen, als het mis zou gaan zowel met parkeren als met door sommige gevreesde verkeersdrukte om de locatie, door de komst van zoveel nieuwe woningen.
Voor Ed de Lange (Gouda’s 50+ partij) en Lenny Roelofs (SP) waren de parkeerplannen een reden om tegen het plan te stemmen.
Jan de Koning (GBG) vatte zijn stem kernachtig samen: ‘GBG stemt voor omdat woningbouw dringend gewenst is, maar ik voorspel verkeersinfarct in directe omgeving.’

Burgemeesterskwartier 2

Bouw op zijn vroegst eind volgend jaar
Ontwikkelaar White House Development gaat de huizen bouwen in integrale blokken rond een binnentuin, waaronder de parkeerplaatsen komen. De huizen krijgen een voordeur aan autoloze binnenstraten. Naar verwachting zal de bouw eind volgend jaar beginnen

Tags: Goudse Achtergronden