Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

VVD stemt tegen 'megalomane' woontorens- (GA)

op . .

KevinDeJongeVVD













“Een teleurstellend besluit”, zo noemt VVD-raadslid Kevin de Jonge het raadsbesluit om drie (afgeslankte) woontorens met 172 woningen te bouwen in de wijk Plaswijck op ‘deze postzegel’. Zijn partij stemde 1 juli tegen deze ‘megalomane’ plannen, waar honderden bewoners tegen zijn. “Hoogbouw is niet volledig uitgesloten in dit gebied, maar de manier waar op het nu ingepast wordt op die locatie die vinden wij echt teleurstellend en stuitend in de houding richting de omgeving.”

Heeft u er een verklaring waarom zo hoog is ingezet door dit college?
“Het college heeft als belang het oplossen van de woningnood en ruimte bieden aan de projectontwikkelaar. Vastbouw heeft via wethouder Tetteroo aangegeven zoveel woningen te moeten bouwen om uit de kosten te komen. Daarnaast heeft het college ook nog de eisen van de gereguleerde woningbouw hier in Gouda.”

Minder woonlagen en 24 woningen minder wist de wethouder te regelen. Waarom was dat voor de VVD niet genoeg?
“Je ziet dat er op een hele hoop ruimtelijke aspecten onvoldoende is gekeken naar de omgeving. Dan hebben we het over bouwvolume, verkeerscirculatie, verkeersveiligheid, de parkeerproblematiek die mogelijkerwijs ontstaat, lichtinval, geluidsoverlast door auto’s en dergelijke. Alles waar de bewoners tegen protesteerden. Dat alles bij elkaar waren de voorgestelde aanpassingen voor de VVD niet voldoende.”

We roepen we al veel langer dat we als raad eerder in de ontwikkeling betrokken moeten worden om dit soort situaties te voorkomen. Een van onze drie kerntaken is het zijn van volksvertegenwoordiger. Als we signalen krijgen zoals nu waarin de omgeving zegt ‘dit plan kan helemaal niet’ dan kunnen we in een vroegtijdig stadium ingrijpen.

Het andere punt is dat we een portefeuillehouder hebben die heel begaan is met het bouwen van woningen maar daarbij zeker naar onze zin vaak te voortvarend te werk gaat met de ontwikkelaar - en dan benoem ik het nog vrij positief. Woningen worden al te koop aangeboden, nog voor het raadsbesluit. Een heel vervelende situatie en daar is gisteravond een motie voor aangenomen om dat meer in goed banen te kunnen leiden."

Dat klinkt hoopvol anderzijds, maar hoe voorkom je dat het ondanks die motie wéér fout gaat?
“Deze motie zal dat probleem niet oplossen, maar het is wellicht een eerste opstap naar een gesprek dat we als raad moeten voren om te zorgen dat de participatie goed geborgd wordt. We krijgen, wanneer is niet duidelijk een nieuwe omgevingswet daarin zal participatie ook iets anders vormgegeven worden. Daarbij ligt er meer verantwoordelijkheid voor de ontwikkelaar tegenover de omwonenden.

Natuurlijk betekent participatie niet dat je iedereen zijn zin geeft, maar dat je iedereen actief betrekt en zorgt dat er een zo breed mogelijk gedragen uitkomst komt. In alle grote ruimtelijke dossiers was de participatie in eerste instantie niet goed en al werd later opgepakt, de verhoudingen zijn verstoord.”

U spreekt van een verstoorde relatie tussen college en raad. Wat moet er gebeuren om die te herstellen?
“Ja, dit is een hele moeilijke vraag. De basis van die wrijving zit hem in een stuk vertrouwen. Men zegt altijd vertrouwen komt te voet en gaat te paard. We hebben nu een aantal dossiers gehad waarin we eigenlijk het gevoel hebben gehad dat we onvolledig geïnformeerd zijn of zelfs onjuist en het herstellen van dat vertrouwen zal tijd nodig. En dat zal een langer traject zijn, dan in een week of een termijn.”

Hoeveel hoop heeft u daarop? Het college schermt nogal eens met ‘lessons learned’ maar van buitenaf gezien oogt die reflectie niet bijzonder diep. Daar heeft de raad ook een rol?
“Dat klopt, dat is in Gouda best wel een lastige situatie, dat ligt aan de coalitiediscipline, wellicht omdat partijen soms wat verder uit elkaar liggen, dus dat er strak is ingeregeld. Maar het is een pijnlijke situatie dat we zien dat er op grote dossiers toch vrij vaak de coalitie elkaar vasthoudt en daarmee soms het blokkeren of juist laten doorgaan van bepaalde moties of amendementen dat tegenhoudt, dat is zonde. ik geloof ook wel dat de meeste raadsleden, zo niet alle, daar een eigen afweging in maken maar ja, desalniettemin zijn ze wel gebonden aan de coalitie afspraken die ze daarover gemaakt hebben als partij.”

Wordt dat een speerpunt bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar?
“Ja absoluut, wij zeggen: 'voer een eerlijk beleid, zorg dat participatie klopt en betrek de inwoners daadwerkelijk bij je besluitvorming en bij je oordeelsvorming, zodat men weet wat eraan ten grondslag ligt.”

Tags: Goudse Achtergronden