Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

GA: Zondag open? Meerderheid winkeliers Gouda wil zelf kiezen

Open winkels op zondag is nog steeds een heikel punt in Gouda. Het mag nu op 26 of 52 zondagen, afhankelijk van de branche. Aan die ongelijkheid moet een voorstel van D66 en PvdA een einde maken. Bij behandeling in de raad blijken veel winkeliers graag zélf te willen beslissen of en wanneer ze open zijn. Christelijke partijen willen liefst terug naar volledige zondagsrust.

D66 en PvdA willen de ondernemers het woord geven en de winkeltijdenverordening zo aanpassen, dat iedereen zelf bepaalt wanneer hij open is - binnen de afgesproken regels tussen 6.00 en 22.00 uur, ook op zon- en feestdagen. De partijen (en het college dat het voorstel overneemt) gaan er van uit dat winkeliers zelf bepalen wanneer ze open zijn en 'met respect' voor collega's die een andere beslissing maken. 'Niemand wordt gedwongen'. 

Het onderwerp kwam in oktober al aan bod in de gemeenteraad. Omdat het er toen op leek dat alleen ondernemers uit de binnenstad hun voorkeur hadden kunnen uitspreken (in een enquête van de Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda) is 12 december een vervolgavond gehouden, met acht insprekers.

Irene Klein Haneveld: ‘200 procent achter voorstel’
‘Ik sta voor tweehonderd procent achter het voorstel’, zegt Irene Klein Haneveld. ‘Zelf ga ik niet open dat doe ik nu ook niet.’ De eigenaar van Bijbelshop Samma zit al vijftig jaar in de binnenstad. ‘De wereld zou ervan opknappen als er een internationale, gezamenlijke rustdag zou zijn, maar helaas, die is er niet.’

Mia Schaap: ‘nu ongelijkwaardig’
Mia Schaap, betrokken bij de Cheese Experience ‘kan de huidige situatie niet uitleggen. Wij mogen altijd open, dat is het vreemde. De horeca mag open, de musea. Tegenover mij zit een klein winkeltje met lampen. En telkens denk ik: waarom hij niet? Het is heel ongelijkwaardig.’

Theo Krins: ‘winkelcentra buiten binnenstad staan er achter’
SGB-voorzitter Theo Krins kwam de grote steun van winkeliers in de binnenstad benadrukken. ‘111 van de 400 aangesloten ondernemers reageerden, dat is nog nooit zoveel geweest als wij een enquête uitschreven’, zei hij in antwoord op Lennart Visser van de CU, die zich afvroeg of 1 op de 4 niet erg weinig is. Krins zei ook dat de winkelcentra in Bloemendaal en Goverwelle achter vrije keuze staan.

Bram Boot: ‘af en toe een toeristenvrije binnenstad’
Als bewoner van Japieserf, vlakbij de Raam, kwam Bram Boot pleiten voor ‘af en toe een zondag dicht’ vanwege de parkeeroverlast op koopzondagen en het gebrek aan handhaving. Hij gaf toe dat het zou schelen als de Raam op zondag betaald parkeren krijgt, maar bleef bij zijn mening dat af en toe een zondag met gesloten winkels rustiger is voor binnenstadbewoners.

Hesse-Anne Rosalia: ‘haal omzet ook in zes dagen’
Ook Hesse-Anne Rosalia houdt haar zaken Miss Nice Banana en Mother Refill op zondag dicht, maar wil keuzevrijheid voor de ondernemer. ‘Ik was zeven dagen open met de food bar, maar merkte na corona dat ik mijn omzet ook in zes dagen kon halen. Ze deed een oproep om de zondagen dat de winkels open zijn, verder aan te kleden met evenementen.

Birgit Feijen: ‘overheid moet niet bepalen’
‘Ik kies zelf voor sluiting op zondag en maandag’ zegt Birgit Feijen van Curcuma, die het als consument juist leuk vind als een stad op zondag open is.‘ Voor ieder individu zou er elke week een rustdag moeten zijn, maar overheid moet niet bepalen wanneer.’

Dries van Leeuwen: ‘ik ben niet open, vind het niet gezond’
Dat beaamt Dries van Leeuwen van Gouda Lijsten, die al dertig jaar op zondag dicht is. ‘Ik wil mijn eigen standpunt niet opdringen aan de buurman, maar benijd hem niet als hij zichzelf en gezin tekort doet door mee te doen aan 24-uurseconomie. Meer dan vijf dagen open zijn vind ik niet gezond.’

Gerben Bremmer: ‘terugkeren naar zondagsrust’
Laatste inspreker was de vertegenwoordiger van de (christelijke) gereformeerde kerken, Gerben Bremmer. ‘Wij doen Gods wil door niet te werken op zondag en willen dat graag met u vieren. Wat ons betreft wordt de zondagopening teruggedraaid.’ Zijn standpunt vond vooral gehoor bij de SGP.

Maandag 19 december praat de gemeenteraad verder over dit onderwerp.

 

 

Tags: Goudse Achtergronden