Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Sportcolumn: de voetbaltrainer

Bondscoach Aloysius Paulus Maria van Gaal wordt door de halve voetbalwereld, uitzonderingen daargelaten, zo ongeveer heilig verklaard. Aan de kwaliteiten van van Gaal kan niemand twijfelen, maar stel je voor dat Nederland vorige week tegen Ecuador iets minder geluk had gehad en Senegal iets meer geluk, dan was de kans groot geweest dat Louis van zijn heiligenstatus zou zijn beroofd. Een doelpunt meer of minder, een schot tegen de paal of een gemiste strafschop kan zomaar het lot van een voetbaltrainer bezegelen. En dan kun je als trainer nog zulke goede resultaten hebben geboekt, in de opportunistische voetbalwereld ben je dan domweg de klos. Ook van Gaal is eens ontslagen bij Barcelona en Bayern München.

Het regent momenteel weer ontslagen in de voetbalwereld. Sommige trainers zoals de Belgische bondscoach Roberto Martinez houden de eer aan zichzelf voordat ze de laan worden uitgestuurd. Giovanni van Bronckhorst werd ondanks zijn grote successen met FC Rangers rucksichtslos bij het grofvuil gezet. In de Pro League in België zijn in dit seizoen al acht trainers gesneuveld. Bijna de helft van het trainersgilde is hier op het ‘trainerskerkhof’ beland.

Met een ontslagen voetbaltrainer hoeven we geen medelijden te hebben. Zij zijn passanten en weten dat trainer een risicovol beroep is. Ontslagen trainers in het profvoetbal krijgen bijna altijd een behoorlijk zak geld mee. Vaak zijn er miljoenen gemoeid met die afkoopsommen. Aad de Mos heeft er zijn bijnaam ‘Aad Afkoopsom’ aan te danken.

Ook in het amateurvoetbal worden de laatste weken trainers ontslagen. Bert Potuyt, oud trainer van o.a. RVC ’33 kreeg afgelopen week na een paar maanden al zijn congé bij Dilettant. Wegens het uitblijven van resultaten en onenigheid over zijn werkwijze.

Als het uitblijven van successen een reden voor ontslag is zou Jodan Boys trainer Erik van Zoest daar ook volgens de ‘voetballogica’ voor in aanmerking komen. Maar het contract met van Zoest werd verlengd. Zo kan het dus ook. Soms ligt het uitblijven van successen ook gewoon aan domme pech zoals langdurige blessures van sterkhouders. Of misschien ook aan de kwaliteit van de selectie.


Gerrit Schinkel

Tags: Sportcolumn

Weekend Lift


 zaterdag 13:00 uur

Het accent van dit programma ligt op muziek uit de jaren 70 en 80.
Weekend-Lift: hits met de eeuwige jeugd!
Met de vaste rubrieken Kopje Thee met de DJ, iedere week de mooiste lovesong, het weekend weerbericht en de Soulshowclassic.

Radio Gemiva


 zaterdag 19:00 uur

5 DJ’s, waarvan 3 uit het Goudse, verzorgen een gevarieerd programma met muziek en interviews, afgewisseld met nieuwsberichten van de eigen, Goudse nieuwsredactie. In de uitzending op Gouwestad hoor je een samenvatting van de wekelijkse live-uitzendingen.

Golden Oldies Revival


 zondag 13:00 uur

Een nostalgisch muziekprogramma waarin de muziek en de artiesten uit de 50-er, 60-er, 70-er en 80-er jaren centraal staan.
Wekelijks is er een mini-special over een bepaalde artiest, en duiken de presentatoren in oude hitlijsten.

Gouwestad Klassiek


 zondag 20:00 uur

Gouwestad Klassiek brengt klassieke muziek in allerlei vormen.
Opera, operette, religieuze muziek, instrumentaal en gezongen.