Ontmoet de Zuid-Hollandse molenaars! 12 en 13 mei

46ste Nationale Molendag op 12 en 13 mei

Ontmoet de Zuid-Hollandse molenaars!

 
Op 12 en 13 mei is het Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Dit jaar is het thema: 'Ontmoet de molenaar!'. Naar aanleiding van de UNESCO inschrijving van het Nederlands molenaarsambacht op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. In Zuid-Holland doen ruim 120 molens mee! Voor kinderen is gratis het Molen-Ontdekboekje op te halen. Kijk op molens.nl voor alle deelnemende molens.

Feestelijke activiteiten op de Zuid-Hollandse molens
Kom óók op bezoek en de molenaar vertelt je de bijzonderheden van zijn unieke molen. Vele molenaars en vrijwilligers organiseren extra activiteiten om er een gezellige dag van te maken. Enkele tips:

  • In Kethel / Schiedam kunt u bij de Babbersmolen de molenaarswoning komen bekijken. Zie hoe de molenaar met vrouw in kinderen in vroegere tijden leefden. Voor kinderen zijn er diverse activiteiten en wordt spelenderwijs uitgelegd hoe een poldermolen werkt. Het molenterras is geopend!
  • Bezoek de bijzondere molenviergang in Aarlanderveen. Vier poldermolens die gezamenlijk ervoor zorgen dat we droge voeten houden. Elke molen heeft zijn eigen activiteit. Er is een expositie van olieverfschilderijen, een klompenmaker, een kaasmaker en een expositie over de komende restauratie van de bovenmolen.
  • Rond de Windlust in Nieuwerkerk aan den IJssel is een sfeervolle markt te bezoeken. Onder begeleiding en tegen betaling kunt u de molenwieken in gang zetten en vangen. Bij een geslaagde start en vang krijgt u een getuigschrift getekend door de molenaar. Opbrengst is voor de molen.
Gratis Molen-Ontdekboekje
Voor kinderen ligt op elke deelnemende molen gratis het Molen-Ontdekboekje klaar. Vol puzzels, raadsels, kleurplaten en spelletjes.

Meer weten? Ga naar molens.nl
De Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Daarnaast wordt de dag mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij.
Het volledige programma voor Nationale Molendag is te vinden op molens.nl.


Bijlagen
Thumbnail Aarlanderveen - Molenviergang 
 
 
 
Thumbnail Nieuwerkerk aan den IJssel - Windlust 
 

Onderwerpen