Lezing “Theologe des Vaderlands” 2016 Janneke Stegeman

Lezing  “Theologe des Vaderlands” 2016  Janneke Stegeman
 
Op zondag 8 april a.s. geeft de ‘Theologe des Vaderlands 2016’ Janneke Stegeman een boeiende lezing over “De christelijke wortels van het Zionisme”.
De lezing vindt plaats in de Remonstrantse kerk aan Kruispoortstraat 8 te Schoonhoven en begint om 14.00 uur.
De aanvang bedraagt slechts € 5 p.p. inclusief koffie of thee.


De Remonstrantse gemeente Schoonhoven organiseert enkele malen per jaar lezingen en voorstellingen in het kader van Kruispoortbijeenkomsten op het snijvlak van samenleving & religie waarbij iedereen die belangstelling van hart welkom is.
 
Janneke Stegeman is Oudtestamenticus en deed onderzoek naar religie en conflict. Haar hart ligt bij bevrijding, racisme, witheid en lichamelijkheid als theologische thema's. Ze is auteur van 'Heb je hem weer, 24 preken voor sceptici en anderen gelovigen' en van “Alles moet anders. Bevrijdingstheologie voor witte Nederlanders.” Ze is mede-oprichter van GenOT, het Genootschap voor Onbetamelijke Theologie. Zij was in 2016 “Theologe des Vaderlands”. 

“Blinde vlekken: christenen, Israel en Palestina”                                                                                                                                                   
Janneke Stegeman schrijft: 'Een van de belangrijkste vragen die ik mezelf stel naar aanleiding van de periode die ik in Jeruzalem woonde is:  hoe kan het dat wij als Nederlandse christenen ons (nog steeds) makkelijk identificeren met Israëlische joden, maar minder makkelijk met Palestijnen? Om die vraag te beantwoorden, moeten we denk ik kritisch kijken naar de christelijke Europese geschiedenis. In deze lezing geef ik een aanzet.

Het joodse Zionisme was een a-religieuze, zelfs anti-religieuze nationalistische beweging. Het ontstond in de context van Europees nationalisme en de opkomst van natie-staten. Minder bekend zijn de christelijke wortels van het Zionisme.                                                                                                                                                                 
Janneke Stegeman legt in haar lezing uit hoe christelijk Zionisme de weg plaveide voor joods Zionisme.
Ze gaat in op de rol van de bijbel in christelijk en joods Zionisme en op de verbinding tussen antisemitisme en christelijk Zionisme.   

 

Onderwerpen