GGD’en starten grootschalig onderzoek naar gezondheid, welzijn en leefstijl van Nederlandse jeugdGGD’en starten grootschalig onderzoek naar gezondheid, welzijn en leefstijl van Nederlandse jeugd


Alle GGD’en in Nederland starten vanaf september weer met de Gezondheidsmonitor Jeugd 2019. Dit grootschalige vragenlijstonderzoek naar de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van middelbare scholieren in klas 2 en 4, vindt een keer in de vier jaar plaats. Alle GGD’en voeren de Gezondheidsmonitor Jeugd op dezelfde wijze uit. Hierdoor is het mogelijk om de resultaten op landelijk, regionaal en (waar mogelijk) gemeenteniveau te vergelijken en bovendien gezondheidskansen te signaleren. De Limburgse GGD’en trappen vanaf 16 september als eerste af met de uitvraag van de Gezondheidsmonitor Jeugd. De overige GGD’en volgen daarna.Onze regio (Hollands Midden) begint op 30 september.

De GGD’en voeren de Gezondheidsmonitor Jeugd uit in opdracht van gemeenten en het ministerie van VWS en werken hierin samen met GGD GHOR Nederland en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De GGD’en geven hiermee uitvoering aan de wettelijke taak van gemeenten om de gezondheidstoestand van de jeugd te monitoren. 
 
Resultaten input voor gezondheidsbeleid
De resultaten van de Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 zijn halverwege 2020 beschikbaaren bieden een overzicht van de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van Nederlandse jongeren. Mede op basis van deze resultaten wordt landelijk en lokaal beleid ontwikkeld, door het Rijk en gemeenten, om de gezondheid en leefstijl van jongeren te bevorderen.
 
Gezondheidsmonitor Jeugd 2015: 1 op de 9 jongeren worden gepest
In 2015 beantwoordden bijna 100.000 leerlingen van 377 scholen in het regulier voorgezet onderwijs vragen over hun gezondheid, psychosociaal welzijn, gebruik van sociale media, gamen, pesten, sporten, roken en drinken. Een van de uitkomstenuit deze monitor was dat 1 op de 9 jongeren wordt gepest op school. De overige resultaten kunt u bekijken via dewebsite Monitor Gezondheid.
 
Naast de Gezondheidsmonitor Jeugd voeren de GGD’en ook elke vier jaar de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen uit. Dit is een vragenlijstonderzoek voor volwassenen vanaf 18 jaar in het najaar van 2020. Meer informatie vindt op de website Monitor Gezondheid.
 
Meer informatie

  • Alle informatie over de Gezondheidsmonitor Jeugd en de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen vindt u op www.monitorgezondheid.nl.
  • Informatiefilm Gezondheidsmonitor Jeugd 2019
  • Is uw vraag nog niet beantwoord? Neem dan contact op met Anouk van de Laar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  van de GGD Hollands Midden.
 

Gerelateerde artikelen

Onderwerpen