Weggooien? Mooi niet! Repair Café in ZuidplasWeggooien? Mooi niet! Repair Café in Zuidplas

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Een stofzuiger waar de stekker vanaf is? Of een kapotte platenspeler die na jaren weer van de zolder komt ? Weggooien? Mooi niet! SAZ Repaircafé houdt vanaf 30 april elke dinsdagmiddag inloop om kleine (huishoudelijke) spullen te repareren.

 
Aan de Kerklaan 98 (Oude Dorp) in Nieuwerkerk a/d IJssel in de ruimte van het Inloophuis Koffie Enzo draait het vanaf 30 april voortaan iedere dinsdagmiddag om repareren. Tussen 13:00 en 16:00 zitten vrijwilligers klaar om bezoekers te ontvangen. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee: keukenmachines, lampjes, föhns, speelgoed, krukjes ... alles wat het niet meer doet, is welkom. Samen met de reparateurs proberen de bezoekers de spullen weer te maken. Door repareren te promoten, wil het SAZ Repair Café bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Vaak zijn dingen waar iets aan mis is na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar. 
 
Het SAZ Repair Café is openbaar toegankelijk voor iedereen en ook bedoeld om inwoners met elkaar in contact te brengen. Bezoekers zijn welkom met allerhande kleine (elektrische) apparaten, speelgoed, computers, schemerlampen.... Kortom, alles wat kapot is (en wat je zelf naar het Repair Café kunt vervoeren) is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. Het is niet mogelijk om reparaties uit te voeren aan grote apparaten of fietsen.
 
SAZ Repair Café werkt volgens het sinds 2009 beproefde concept. Een klein clubje mensen starte dit op een bruisavond van de Milieuvereniging Zuidplas. Al snel raakte ze in contact met het Duurzaamheidsplatform Zuidplas en de Senioren Actief Zuidplas (SAZ). Voor de SAZ is een Repaircafe uitbreiding van hun ondersteuningsactiviteiten. Een aantal SAZ-vrijwilligers heeft ook reparatiekennis, -ervaring of interesse. Samen met andere vrijwilligers zetten ze dit graag in voor alle inwoners van Zuidplas.  Inloophuis Koffie Enzo stelt haar ruimte ter beschikking. Het SAZ Repair Café past bij de doelstellingen van Inloophuis Koffie Enzo dat inwoners van Zuidplas elkaar ontmoeten en om zelfredzaamheid te vergroten. 
 
Het SAZ Repair Café start met handgereedschap en wat eenvoudige elektrisch gereedschap aangeboden door Stichting Gered Gereedschap uit Waddinxveen. Verder kwam er via het landelijk Repair Café een setje speciaal gereedschap voor telefoons en kleine apparaten. Er wordt nog verder gekeken naar verdere sponsoring van gereedschap en materiaal. Bezoekers kunnen daar ook aan bijdragen middels een fooienpot. In de opstart was een bijdrage van de Milieuvereniging Zuidplas. Diverse tips en adviezen kwamen bij een ochtend bij Repair Café Capelle aan den Ijssel, van Repair Café Gouda en het landelijke Repair Café forum
 
SAZ Repair Café  wil op termijn op meerdere locaties in Zuidplas aan de slag.

Onderwerpen