9 december nieuwe dienstregeling Arriva voor busvervoer Duin- en Bollenstreek, Leiden, Rijnstreek en Midden-Holland9 december nieuwe dienstregeling Arriva voor busvervoer Duin- en Bollenstreek, Leiden, Rijnstreek en Midden-Holland

Met ingang van zondag 9 december geldt er een nieuwe dienstregeling voor het busvervoer in de regio Duin- en Bollenstreek, Leiden, Rijnstreek en Midden-Holland. Met de nieuwe dienstregeling hebben we ingespeeld op de veranderende vraag in het gebied. Dit houdt in dat diverse lijnen gewijzigde vertrek- en aankomsttijden hebben of een andere route rijden. In de spitsuren komen er ritten bij en met name in de daluren vervallen er enkele ritten.

Meer informatie en alle wijzigingen zijn voor de reiziger gemakkelijk terug te vinden in de reisplanners en via
arriva.nl/dienstregeling
.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

 
Regio Leiden
In het voorjaar van 2019 komen er elektrische bussen op de stadsdienst van Leiden. De dienstregeling is hierop voorbereid zodat de elektrische bussen direct kunnen worden ingezet. Verder worden de verbindingen tussen Leiden en Noordwijk (lijnen 20 en 21), Zoetermeer (lijn 400) en Katwijk (lijnen 30 en 31) tijdens de spits en daluren versterkt om de reizigersgroei te kunnen accommoderen:

  • Op de lijnen 20 en 21 Noordwijk - Leiden Centraal komen er extra ritten in de ochtendspits en is de afstemming tussen de lijnen verbeterd, zodat er vanaf Rijnsburg iedere 7 á 8 minuten een bus vertrekt naar Leiden Centraal. Lijn 221 Leiden-Noordwijk rijdt vanaf de nieuwe dienstregeling niet meer langs ’t Heen maar rijdt over de N206 snel van en naar Noordwijk.
  • Op de lijnen 30 en 31 tijdens de ochtendspits gaan beide lijnen elk om de 10 minuten rijden. Op het gezamenlijke traject vanaf Katwijk Raadhuis rijdt er dus elke 5 minuten een bus naar Leiden. Op werkdagen in de avond rijden beide lijnen elk half uur en samen vanaf en naar Katwijk Raadhuis elke 15 minuten.
  •  
  • Tussen Leiden Centraal en Katwijk Raadhuis (lijn 37-237) vervallen de korte ritten vanwege te weinig reizigers, de vele reismogelijkheden die er al zijn en de uitbreidingen op de lijnen 30 en 31. Lijn 237 gaat op werkdagen tot ongeveer 19.00 uur via de Hoorneslaan naar het bedrijventerrein ’t Heen en Space Business Park in Noordwijk rijden om de bediening van lijn 221 over te nemen.
  • Op de R-net verbinding  tussen Leiden Centraal en Zoetermeer komen ook extra busritten in de spitsuren en de daluren vanwege de sterke en structurele reizigersgroei op deze verbinding de afgelopen jaren.
Regio Duin- en Bollenstreek
In de Duin- en Bollenstreek wordt lijn 57  tussen Nieuw-Vennep en Leiden Centraal gewijzigd op het traject tussen Nieuw-Vennep en Hillegom. Dit vanwege het beperkte aantal reizigers op dit traject. In de nieuwe dienstregeling blijft de dienstverlening binnen de regio op het traject Leiden – Hillegom ongewijzigd. Op het traject Hillegom Centrum – Nieuw Vennep rijdt vanaf december nog elk uur een bus (lijn 57) door naar Nieuw-Vennep in plaats van elk half uur. Aanvullend op deze verbinding  bieden we korte ritten met een 8-persoonsbus (lijn 557). In de spits rijdt Arriva vaste ritten op deze lijn en in de rustige daluren met een Belbus. Reizigers op deze lijn hebben bij de halte Hillegom Centrum een overstap op de streekbus van en naar Leiden.

Na 21.00 uur rijdt lijn 57 alleen nog op het traject Leiden - Hillegom en rijden de bussen niet meer door naar Nieuw-Vennep. De vrijkomende uren worden ingezet om op andere plaatsen in de regio het aanbod juist te versterken, zoals op de verbindingen Leiden - Noordwijk en Leiden - Katwijk.
 
Regio’s Rijnstreek en Midden-Holland
In de regio’s rond Alphen aan den Rijn, Gouda en de Krimpenerwaard verandert de dienstregeling nagenoeg niet. De dienstregeling van Midden-Holland wijzigt naar verwachting medio 2019 als het nieuwe (bus)station Zoetermeer Lansingerland in gebruik wordt genomen.
 
Buurtbussen
Buurtbuslijn 726 in Reeuwijk krijgt een nieuwe route. De route door Tempel en het plassengebied wordt niet meer gereden en daardoor ontstaat er ruimte om een uursverbinding op het traject Slangenbuurt/Achterwillens – Groene Hart Ziekenhuis – Station Gouda te realiseren.
Vanaf de Bodegraafsestraatweg rijdt de buurtbus het ene uur via het winkelcentrum Bloemendaal en Reeuwijk Dorp naar Reeuwijk Brug en het andere uur in de omgekeerde richting. Ook krijgt buurtbuslijn 728 een nieuwe route in Boskoop. De route Station Boskoop – Centrum Noord – Boskoop Oost – Centrum Zuid – Snijdelwijk – Laag Boskoop – Station Boskoop wordt in één richting gereden. Hierdoor is het mogelijk om elk uur de buurtbus te laten rijden. Op stations Boskoop en Snijdelwijk sluit de buurtbus aan op de R-net treinverbinding naar Alphen aan den Rijn en Gouda.

Onderwerpen