Volgend jaar R-net in Zuid-Holland


R-net, het openbaar vervoernetwerk van de Randstad, krijgt vorm in Zuid-Holland. Gedeputeerde Staten hebben € 10 miljoen uitgetrokken om de haltes en stations aan te passen naar de huisstijl en kwaliteitseisen van R-net. “R-net komt steeds dichterbij. Volgend jaar al kunnen reizigers met de eerste Zuid-Hollandse R-net bus tussen Leiden en Zoetermeer rijden”, aldus gedeputeerde Ingrid de Bondt.
 
R-net wordt geleidelijk ingevoerd op negen verbindingen. Eerst wordt de infrastructuur op orde gebracht. Dat houdt onder meer in de aanleg van busbanen, het verbeteren van de doorstroming en het aanpassen van rotondes. Ook worden de haltes en de toegankelijkheid voor voetgangers en fietsers aangepast. Tenslotte worden de voertuigen gerestyled en de dienstregeling aangepast. Het gaat om de busverbindingen: Leiden – Zoetermeer, Alphen aan den Rijn – Schiphol, Rotterdam Zuidplein – Oude Tonge, Noordwijk – Schiphol en Leiden – Katwijk – Noordwijk. En om de treinverbindingen: Dordrecht – Geldermalsen en Alphen aan den Rijn – Gouda. Na 2020 volgen nog de busverbindingen Leiden – Leiderdorp en Gouda – Schoonhoven.
 
Ingrid de Bondt: “Als je instapt in een bus van R-net weet je dat je een comfortabele reis hebt met een betrouwbare dienstregeling. We sluiten hiermee aan op het kwalitatief hoogwaardige netwerk dat nu al elders in de Randstad rijdt. Dit is hét keurmerk voor het OV van de toekomst.”
 

Kwaliteitsverbetering

R-net stelt hoge kwaliteitseisen aan openbaar vervoer. Naast een hoge frequentie, betrouwbaarheid en stipte dienstregeling, zijn actuele reisinformatie en goede aansluitingen vereist. Om deze kwaliteit te bieden zijn infrastructurele aanpassingen nodig. Wegbeheerders – provincie of gemeente – gaan deze maatregelen uitvoeren en gaan hierover tijdig in gesprek met omwonenden en reizigers.
 
Op 20 november bespreekt de Provinciale Statencommissie Verkeer en Milieu het voorstel van Gedeputeerde Staten.

 

Onderwerpen