Zuid-Holland gaat vaart maken met herbestemming van erfgoedZuid-Holland gaat vaart maken met herbestemming van erfgoed

De provincie Zuid-Holland gaat nu echt stappen maken met het vinden van nieuwe bestemmingen voor cultureel erfgoed. De VVD-Statenfractie pleit daar al jaren voor.
“Cultuur maakt nieuwsgierig en creatief”, zegt VVD-Statenlid Marijke van Dobben de Bruijn. “Het is een aanjager voor innovatie, welvaart en economische groei.

Elke euro die je in een historische binnenstad investeert, wordt op de terrassen en in de winkels drie keer terugverdiend. Het loont dus om erfgoed op te knappen en een nieuwe bestemming te geven.”
In de praktijk is dat echter niet altijd eenvoudig. De VVD diende daarom afgelopen najaar twee moties in om herbestemming makkelijker te maken.
De provincie heeft nu op basis van die moties een aantal concrete ideeën  uitgewerkt.

“Zo worden belemmerende wetten en regels in kaart gebracht en versimpeld”, vertelt Van Dobben de Bruijn. “Daarnaast is het ontzettend belangrijk dat we jonge mensen opleiden voor de bouw- en restauratiewerkzaamheden. We hebben deskundige bouwvakkers nodig.”

De VVD-fractie is blij met de plannen van de provincie. Van Dobben de Bruijn hoopt dat het college gemeenten en de bouwwereld uitgebreid inlicht over de kansen. “Er zijn voldoende geslaagde voorbeelden die kunnen inspireren. Laten we tonen wat er mogelijk is met herbestemming in Zuid-Holland.” 

Lees hier de volledige spreektekst van Marijke van Dobben de Bruijn over dit onderwerp

Onderwerpen