Het weer in de regio Gouda

 

Opgesteld door Jan Willem de Wit - vrijdag 20 september 2019 - 19.15 u.
 

Zonnig en warm weekend! Komende nacht kans op mist! 

Vanaf woensdag herfstweer met felle buien en veel wind!

 

Zaterdag is er sprake van een krachtige hoogte-rug boven onze regio met een  hogedrukgebied dat aan de grond boven Centraal Europa ligt. De zuidoostelijke stroming voert gedurende het weekeinde warme lucht aan, die in de loop van zondag steeds vochtiger wordt. Ten westen van Ierland ligt een langgerekte noord-noordwest - zuid-zuidoost georiënteerde hoogtetrog. Het hele patroon beweegt gedurende het weekeinde langzaam in oostelijke richting. In de genoemde hoogtetrog vindt een afsnoering plaats en aan de zuidflank van dit lagedrukgebied zwaait een hoogtetrog in noordoostelijke richting. Deze passeert maandag 23 september, waarna de stroming geleidelijk zonaal wordt. Het weer komt vervolgens tot aan het weekeinde van zaterdag 28 en zondag 29 september onder invloed van een sturend lagedrukgebied nabij Ierland, waarbij onstabiele lucht wordt aangevoerd.


Vrijdagavond is het overwegend helder. Ook de nacht naar zaterdag verloopt helder. Opnieuw kan bij weinig wind mist ontstaan. De minima liggen in de Goudse regio rond een graad of 9. De oostelijke wind is (zeer) zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort.

In het weekend wordt het zaterdag bij veel zon circa 23 graden Celsius in de Goudse regio. Zondag begint zonnig. Vanuit het zuidwesten neemt de bewolking geleidelijk toe en in de middag neemt de kans op buien toe, mogelijk gaan deze buien gepaard met onweer. Mogelijk stijgt de temperatuur nog op de laatste dag van de astronomische zomer van 2019 voor de buien uit naar een zomers warme 25 graden Celsius. De wind waait in het weekend zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort uit richtingen tussen noordoost en zuidoost.

Zoals het er nu naar uitziet begint ook astronomische herfst van 2019 vrij warm met een middagtemperatuur van circa 21 graden Celsius bij een matige zuidwestenwind (3 à 4 Beaufort) uit zuidwestelijk windrichtingen. De astronomische herfst begint dit jaar op maandag 23 september om 09.50 uur.

Ook dinsdag is het waarschijnlijk nog vrij warm met maxima van 20 of 21 graden Celsius bij een zwakke wind uit richtingen tussen zuidwest en west. Het is wisselend bewolkt. Verspreid over de dag vallen er enkele lichte regenbuien.

Vanaf woensdag wordt het echt herfst! De zuidwester waait veelal stevig ((vrij) krachtig, windkracht 5 à 6 Beaufort) door het Groene Hart. De buien nemen zowel in frequentie als intensiteit toe. Met name volgende week vrijdag kunnen er stevige exemplaren over onze regio trekken. De middagtemperatuur daalt van 17 graden Celsius op woensdag naar 15 graden Celsius op vrijdag.

Voor de actuele weerdata in Gouda:

https://www.meteo-gouda.nl/weerstations-meetgegevens.php
 

De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderwerpen