Het weer in de regio Gouda

Weerclub Gouda organiseert de lezing (in beeld en geluid):

EXTREEM WEER, VROEGER EN NU

Opmerkelijke weergebeurtenissen in de Goudse regio 

en het zuidwesten van Nederland 

door: Jacob Kuiper

Meteoroloog en schrijver van vele weerboeken

Dinsdag 9 oktober 2018 van 19.30 - 22.00 uur   
 

Voor meer info, klikken op link: http://weerclubgouda.nl/index.php/publieksactiviteiten.

 


Weersverwachting voor Gouda en omgeving.  
 

Weerpraatje 280516.JPG - 458,38 kB 

Opgesteld door Jan Willem de Wit op donderdag 20 september 2018 om 05.00 uur. 


Weersverslechtering op komst!

Vandaag warm! Morgen koel! 

 

Een koufront trok gisteravond over de Noordzee naderbij, waarna het afgelopen nacht west-oost georiënteerd iets ten noordoosten van Nederland (boven de Duitse Bocht) tot stilstand kwam. Vandaag trekt het vervolgens traag in noordelijke richting weg. Vanavond trekt een nieuwe sterk uitdiepende frontale golf over het centrale gedeelte van de Britse Eilanden in noordoostelijke richting over de noordelijk Noordzee, waarna het koufront in de loop van vrijdagochtend het Groene Hartgebied passeert. We komen achter het koufront in aanmerkelijk koelere maritiem polaire lucht terecht, het is dan ook gevoelig kouder dan de voorgaande dagen. Voor de oostkust van de Verenigde Staten bevindt zich een uitgestrekt gebied met warme en vochtige lucht, behorend bij ex-orkaan Florence. Op de grens met de polaire lucht zien we vanaf vrijdag een golf op dit frontvlak richting West-Europa bewegen en uitdiepen ten gevolge van interactie met een anticyclonale stroomversnelling in de straalstroom. In de nacht naar maandag trekt bijbehorende stormdepressie in oostelijke richting over de zuidelijke Noordzee en dit kan in het Groene Hartgebied veel wind veroorzaken. Na aanstaande maandag zien we in de meeste uitkomsten van de weermodellen de opbouw van een hoogterug ten westen van of boven Nederland.

Vandaag is het voorlopig voor de laatste keer warm nazomerweer. Het weerbeeld bestaat uit een mix van wolken en zon, maar er is meer bewolking dan woensdag boven onze regio aanwezig. In de Goudse regio wordt het circa 24 graden. De zuidwestenwind is matig, windkracht 3 à 4.

Vanavond en in de nacht naar vrijdag neemt de bewolking geleidelijk toe, maar blijft het zo goed als zeker droog. Rond middernacht ligt de temperatuur rond 19 graden en uiteindelijk koelt het af naar een minimumtemperatuur van 16 graden. Er waait een matige, soms vrij krachtige zuidenwind, windkracht 4 à 5.

Morgen wordt het een winderige dag met vooral in de ochtend talrijke buien. De buien markeren de scheiding tussen warme lucht en de koelere lucht waar we vanaf vrijdag mee te maken krijgen. Tijdens de ochtend draait de wind na koufrontpassage van zuid naar west en haalt hoogstwaarschijnlijk even flink uit naar krachtig, windkracht 6. In de middag zijn er zonnige perioden en stapelwolken. Er kan nog een enkele regenbui vallen, maar op de meeste plaatsen in het Groene Hartgebied blijft het droog. Er waait er een matige, soms even een vrij krachtige westenwind (windkracht 4 à 5). De middagtemperatuur ligt rond 15 graden. De maximumtemperatuur van vrijdag is circa 19 en wordt in de nacht naar vrijdag al bereikt.

Zaterdag start met enkele lichte regenbuien en een matige westenwind (windkracht 3 à 4). Later op de dag wordt het rustiger en komt er meer ruimte voor de zon. Het wordt 16 graden in de Goudse regio.

Op zondag staat weer meer regen en wind op het programma. Vooral later op de dag en in denacht naar maandag is de kans op zeer onstuimig weer vrij groot. Mogelijk neemt de wind toe naar stormachtig of stormkracht (windkracht 8 à 9). De maximumtemperatuur komt met circa 17 graden een graad hoger uit dan zaterdag.

Ook maandag wordt nog een regenachtige en tamelijk onstuimige dag. Het wordt circa 16 graden. Vanaf dinsdag schakelen we hoogstwaarschijnlijk over op een rustiger en droger weertype met flinke zonnige perioden en maxima rond 18 graden. De nachten worden door brede opklaringen en weinig wind een stuk frisser.

 

Meer Gouds weer? Klik dan met muisknop op: Weerbericht Meteo Gouda!

 

De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!    

    

 

Onderwerpen