Het weer in de regio Gouda

 

Opgesteld door Jan Willem de Wit op dinsdag 13 november 2018 - 20.00 u. 
 

 

 

Omega-blokkade gaat voor verlenging droogte zorgen!

Vanaf het weekend kouder met lichte vorst in de nacht!

 

Een lagedrukgebied boven de Noorse Zee trekt opvullend in noordelijke richting. Aan de zuidflank van dit lagedrukgebied voert een zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht naar onze regio aan. Een bovenluchttrog boven het noordoosten van Nederland trekt verder in oostelijke richting en zal onze landgrens spoedig verlaten. Boven Frankrijk bouwt een hogedrukgebied op. Vanavond en in de nacht naar woensdag beweegt een trekrug vanuit dit hogedrukgebied noordoostwaarts over ons land, gevolgd door een zwakke trog in de nachtelijke uren en woensdag overdag een tweede rug van hoge druk. Achter deze tweede rug van hoge druk wordt de aangevoerde lucht in een langgerekte zuidelijke stroming vooral op hoogte zachter en vochtiger, als het polaire front donderdagochtend vroeg  als warmtefront terugkeert.

De komende dagen ontstaat er een diepe trog boven de Atlantische Oceaan ten zuidwesten van IJsland, met als gevolg dat er rug van hoge druk wordt opgebouwd boven het westen van Europa en de lagedrukinvloeden uit onze omgeving verdwijnen. Aangezien we aanvankelijk aan de westflank van deze rug van hoge druk blijven, blijven we te maken houden met een zuidelijke stroming. In de tweede helft van week transformeert deze rug van hoge druk zich in een omvangrijk hogedrukgebied boven het noordwesten van Europa. Tegen het einde van de week gaat dit hogedrukgebied in noordelijke richting verplaatsen. Het gevolg is dat er een Omega-blokkade ontstaat in onze omgeving en er een oostelijke stroming op gang komt. Aan de oostflank van de omega-blokkade beweegt begin volgende week een koudeput vanuit Polen via het zuiden van Duitsland westwaarts. De omega 'kantelt' hierdoor, maar het stromingspatroon blijft geblokkeerd.


Vanavond is het droog en is er weinig bewolking. De temperatuur daalt naar circa 7 graden Celsius aan het eind van de avond. De zuidwestenwind is zeer zwak, windkracht 1 Beaufort.

In de nacht naar woensdag neemt de bewolking geleidelijk toe, maar de opklaringen blijven hun brede karakter behouden  De minimumtemperatuur ligt in het Groene Hartgebied rond 6 graden Celsius. De  naar zuid krimpende wind is zeer zwak, windkracht 1 Beaufort. In de landelijk gelegen gebieden van het Groene Hartgebied kunnen mistbanken gevormd worden.

Morgen zijn er flinke perioden met zon en is het droog. De zuidwestenwind krimpt in de loop van de dag via het zuiden naar het zuidoosten en is zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort. De middagtemperatuur ligt rond 11 graden Celsius, dit is overigens de normale maximumtemperatuur voor de tijd van het jaar.

Door de drogere zuidoostenwind en het wegvallen van de convectie lost de bewolkingwoensdagavond snel op. Er volgt een heldere nacht naar donderdag. De minima komen rond 3 graden Celsius uit in de omgeving van Gouda. Door de sterke afkoeling is er kans op mist.

Vanaf donderdag tot en met volgende week zondag is het overwegend zonnig door het ontstaan van een enorm hogedrukgebied (zorgt voor langdurige Omega-blokkade) boven het westen, noordwesten en noorden van Europa. De maximumtemperaturen liggen overdag om en nabij 9 graden Celsius. In de nachten schommelen de minima rond of iets onder het vriespunt. In de nacht naar vrijdag is de kans op mist zeer groot door het tijdelijk binnenstromen van vochtige lucht De mist kan vrijdagochtend  behoorlijk hardnekkig zijn en pas tegen het middaguur oplossen. De zuidoostenwind is (zeer) zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort. 

Na aankomend weekend wordt het nog kouder. In de nachten is er op uitgebreide schaal sprake van lichte vorst. Overdag liggen de temperaturen rond 5 graden Celsius. Woensdag 21 november wordt de laagste maximumtempertuur verwacht, het wordt dan overdag niet warmer dan +3 graden Celsius. De wind waait dan uit oostelijke richtingen en is over het algemeen zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort.

Er zijn aanwijzingen dat de laatste decade van november kouder dan normaal zal gaan verlopen met aanhoudende oostenwind. Of dit daadwerkelijk zo is moeten we nog even afwachten! De kans is groot dat de Omega-blokkade aan blijft houden.


De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!    

   

 

Onderwerpen