Het weer in de regio Gouda

 

Weersverwachting voor Gouda en omstreken.


Opgesteld door Jan Willem de Wit - dinsdag 21 mei 2019 om 15.00
 uur.  

 

 

 

Vandaag overheerst de bewolking!

Morgen meer zon en iets warmer!

 

Ons land heeft dinsdag nog steeds te maken met een hoogtetrog, hetgeen zich aan de grond manifesteert in een lagedrukgebied ten oosten van ons land. Deze situatie levert een noordwestelijke stroming met maritiem polaire lucht op. Vanaf woensdag zien we dat de hoogtetrog zich in oostelijke richting verplaatst en gevolgd wordt door een hoogterug, dit is overigens van tijdelijke aard. Het levert halverwege de week een tijdelijke stabilisatie van het weer op. Vanaf vrijdag gaat een nieuwe hoogtetrog in het kielzog van de trekrug ons weer bepalen. Het zorgt in ieder geval tot eind mei voor lagedrukgebieden in de buurt van ons land  en derhalve voor onstandvastig weer met een overwegend zwakke stroming.


Vanmiddag  en vanavond kan af en toe de zon even doorbreken, maar veel stelt het niet voor. De bewolking overheerst en nu en dan kan er een beetje lichte motregen vallen. De hoeveelheden zijn minimaal, in principe onmeetbaar. Bij een matige noordwester, windkracht 3 à 4 Beaufort wordt het maximaal 15 graden Celsius.

Na zonsondergang en in de nacht naar woensdag is het eveneens geheel bewolkt met een kleine neerslagkans. De  wind blijft onveranderd uit de noordwesthoek waaien en  is zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort. Opnieuw is het met een graad of 12 een zachte nacht.

Woensdag overdag is er een mix van stapelwolken en zon, het blijft droog. Met 16 graden als middagtemperatuur is het een graad of 2 koeler dan het langjarig gemiddelde voor de derde decade van mei in de Goudse regio. Zwakke tot matige wind (2 à 3 Beaufort) uit richtingen tussen west en noordwest.

In de nacht naar donderdag waait er een zwakke westenwind met een kracht van 1 à 2 op de schaal van Beaufort. De minima komen rond 9 graden Celsius uit in Gouda, in de omliggende dorpen kan het een graad koeler worden. Er zijn brede opklaringen en er kan lokaal grondmist of een mistbank gevormd worden.

Donderdag is het wisselend bewolkt met de meeste zonuren in de ochtend. De neerslagkans is uiterst klein. Bij een matige west-zuidwestenwind, windkracht 3 Beaufort wordt het met gemiddeld 17 graden Celsius in de Goudse regio weer circa 4 graden warmer dan woensdag.

In de nacht naar vrijdag neemt de bewolking snel toe en stijgt de neerslagkans met het uur. De wind krimpt op nadering van een storing tijdelijk naar de oosthoek en is zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort. De minima liggen in het Groene Hartgebied rond een graad of 12.

Vrijdag overdag komt de wind uit variabele richtingen en is zwak tot matig, windkracht 1 tot 3 Beaufort. De dag verloopt met flinke zonnige perioden, deze worden afgewisseld door enkele wolkenvelden. Met 17 graden Celsius is het even warm als donderdag in de Goudse regio.

In het laatste weekend van mei is het wisselend bewolkt. Zaterdagochtend is er nog kans op een lokale lichte regenbui, daarna blijft het zo droog. Zondagmiddag zijn er flinke zonnige perioden. Op beide weekenddagen waait er een matige wind uit richtingen tussen west en noordwest. In de nachten is de wind overwegend zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort. In de nachten een graad of 12 als minimumtemperatuur. Zaterdag maxima rond 17 graden Celsius, zondag is het met circa 18 graden Celsius enkele graden warmer.

Na het laatste weekend van mei wordt het waarschijnlijk behoorlijk wisselvallig met gematigde temperaturen. De wind waait dan het zuidwesten en is matig, windkracht 3 à 4 Beaufort.


Nieuwsgierig naar de seizoensverwachting voor de lente van 2019 en de komende zomer?
 

Klik dan op: https://weerclubgouda.nl/index.php/weernieuws 


De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft! 


Nieuwsgierig naar de seizoensverwachting voor de lente van 2019 en de komende zomer?

 

Onderwerpen