Het weer in de regio Gouda

Dinsdag overdag sneeuw. Winterse week! Aan het eind van de week minder koud!

Dinsdag code geel !!

 

Aan de zuidflank van een klein lagedrukgebied boven Denemarken staat boven Gouda een zuidwestelijke stroming. Boven IJsland ligt de kern van een groot lagedrukgebied. Aan de zuidflank hiervan staat een zuidwestelijke tot westelijke stroming. In deze stroming trekt een bijbehorend koufront in een oostelijke richting. Maandagmiddag lag dit koufront boven Ierland. Op dinsdagochtend trekt het koufront langzaam en vertragend over de Goudse regio. Bij dit koufront is veel bewolking aanwezig waaruit neerslag valt en wel in de vorm van sneeuw. De eerste sneeuw bereikt Gouda tussen 8 en 10 uur. Aanvankelijk is het nog lichte sneeuw maar geleidelijk neemt de intensiteit toe. Er kan in een periode van ongeveer 5 uur rond de 3 cm sneeuw vallen. Op dinsdagavond trekt er een aparte kern van lagedruk ten zuiden van de Goudse regio langs maar neerslag wordt hiervan niet verwacht. Na dinsdag is het wisselvallig weer met overdag temperaturen boven nul en in de nachten een paar graden vorst. Na vrijdag lijkt het erop dat ook in de nachten de temperaturen boven nul blijven.


Maandagavond is er nog weinig bewolking, maar later neemt de bewolking gestaag toe. In de nacht naar dinsdag liggen de minima in Gouda rond -3 graden Celsius. In de landelijk  gelegen gebieden van de Krimpenerwaard kan het plaatselijk -5 graden Celsius worden. In de loop van de nacht neemt de bewolking alsmaar verder toe op nadering  van een frontaal systeem, deze gaat ons dinsdag overdag passeren met sneeuw.

Dinsdag is het zwaar bewolkt en zijn er perioden met sneeuw. De eerste sneeuw wordt in Gouda tussen 8 en 10 uur verwacht. Er kan een sneeuwlaag van circa 3 cm. gevormd worden. In het uiterste westen van het Groene Hartgebied kan de sneeuw in de loop van de middag tijdelijk overgaan in natte sneeuw of regen. In de Goudse regio blijft de neerslag hoogstwaarschijnlijk als sneeuw vallen. De maxima komen opnieuw rond +1 graad Celsius uit. De wind is zuidwestelijk en (zeer) zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort.

In de nacht naar woensdag is het zwaar tot geheel bewolkt bij een zwakke zuidenwind (2 Beaufort). De minima liggen rond -2 graden Celsius.

Woensdag is het wisselend bewolkt en overwegend droog. De zuidoostenwind is (zeer) zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort. De maxima liggen rond + 2 graden Celsius.

In de nacht naar donderdag is er sprake van windstilte. Daardoor kan de temperatuur onder een heldere hemel zeer snel dalen boven een aanwezige sneeuwlaag. Matige vorst komt vrijwel overal voor in het Groene Hartgebied, de minima liggen rond -7 graden Celsius.

Donderdag gaat de wind uit noordoostelijke richtingen waaien en is over het algemeen matig van kracht, windkracht 3 Beaufort. Het is wisselend bewolkt, de zon is in de middag het vaakst te zien. De maxima liggen in de binnenstad van Gouda rond +1 graad Celsius. In de wijken rond de stadsgrens liggen de maxima rond het vriespunt of een fractie er onder.

In de nacht naar vrijdag is het licht bewolkt. Doordat er weinig bewolking daalt de temperatuur rap naar waarden rond -6 graden Celsius. De schrale noordooster is zwak, windkracht 2 Beaufort en maakt het voor het gevoel nog iets kouder.

Vrijdag is het overdag opnieuw wisselend bewolkt en droog. De noordoostenwind is in deochtenduren meest matig, windkracht 3 à 4 Beaufort. In de middag is de wind veranderlijk en (zeer) zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort.

In de nacht naar zaterdag neemt de bewolking geleidelijk toe. De wind is veranderlijk en overwegend (zeer) zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort. De minima liggen rond het vriespunt.

Zaterdag gaat de wind uit een noordwestelijke richting waaien en is zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort. Doordat de wind van zee gaat waaien komt de maximumtemperatuur rond +5 graden Celsius uit. Het is overdag geheel bewolkt.

In de nacht naar zondag krimpt de wind naar westelijke richtingen en is (zeer) zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort. De minima liggen in de Goudse regio door een dik wolkenpakket enkele graden boven het vriespunt.

Zondag valt er overdag van tijd tot tijd (natte) sneeuw uit een geheel bewolkte skyline bij maxima rond +4 graden Celsius. De wind waait uit veranderlijke richtingen en is (zeer) zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort.

 

 

Nieuwsgierig naar de winterverwachting?

Even klikken op link: JWinterverwachting '18-'19!


De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!    

 

Onderwerpen