Weernieuws Voor regio Gouda

Weersverwachting voor Gouda en omgeving.  

Weersverwachting voor Gouda en omgeving.  

Opgesteld door Onno Hungerink op maandag 18 juni 2018 om 16.30 uur.

 

 

 

Opklaringen.

 

Tussen een lagedrukgebied nabij IJsland en een rug vanuit het Azorenhoog
die zich uitstrekt tot over Noord-Frankrijk en Duitsland is in onze
omgeving sprake van een zuidwestelijke stroming. Geleidelijk bouwt zich boven het Groene Hart een rug van hogedruk op. N
a dinsdag stijgt de luchtdruk verder en vanaf woensdag bouwt zich ten westen van Nederland een aparte kern van hogedruk op. De temperatuur gaat op woensdag de grens van 25 graden benaderen. Vanaf donderdag komt er een meer noordelijke stroming te staan waardoor de maximum temperaturen weer (tijdelijk) naar rond de 20 graden gaan. Na donderdag lijkten de maximum temperaturen niet veel hoger uit te komen dan rond de 17 graden. Dit is ruim 3 graden onder de normale temperatuur voor de tijd van het jaar. Op donderdag is er bij het binnenstromen van de koele lucht kans op wat lichte regen. Ook de vrijdag en zaterdag zullen niet warm verlopen maximaal wordt het rond de 16 graden. Bij een wind uit een noordwestelijke tot noordelijke richting worden wolkenvelden aangevoerd.

Op maandag is er in de Goudse regio ongeveer een 0.5 mm neerslag gevallen. Dit kan er nog steeds niet voor zorgen dat de maand juni extreem droog gaat verlopen als we de laatste lange termijnprognose mogen geloven. Tot vandaag, zaterdag 16 juni, is er nog maar circa 4 mm. neerslag gevallen in Gouda. 

 

Maandag avond zijn er brede opklaringen en blijft het droog. Er staat een zwakke tot matige zuidwestelijke wind kracht 2 a 3 Bft. In de nacht naar dinsdag ontstaat er in de loop van de nacht laaghangende bewolking maar neerslag valt daar niet uit. Er staat een zwakke wind uit het zuidwesten kracht 2 Bft, in de loop van de nacht matig kracht 3 Bft. De minimum temperatuur bedraagt zo'n 14 graden. 

Op dinsdag  is er aanvankelijk veel (laaghangende) bewolking, deze bewolking verdwijnt in de tweede helft van de ochtend en dan wordt het wisselend bewolkt. De maximum temperatuur ligt dan rond de 20 graden. Er staat een zwakke tot matige westelijke wind kracht 2 a 3 Bft. 

Op woensdag kan de zomerse waarde van 25 graden worden overschreden als er flink wat zonnige periode zijn. Er staat een zwakke tot matige westelijke wind kracht 2 a 3 Bft. Op donderdag passeert er een zwak front met veel bewolking en wat lichte regen. Daarachter draait de wind in de loop van de ochtend naar een meer noordelijke richtingen en neemt tijdelijk toe naar kracht 4 Bft. Na passage van het front stroomt er ook koelere lucht over de Goudse regio en komt het kwik maximaal uit op zo'n 17 graden. 

Op vrijdag zijn er wolkenvelden en bedraagt de maximum temperatuur zo'n 16 graden. De noordwestelijke wind is kracht 4 Bft. Ook op zaterdag is er een noordwestelijke wind met wolkenvelden en een maximum temperatuur van rond de 16 graden. Vanaf zondag verdwijnt de noordelijke stroming en gaat weer wat warmer worden, zondag rond de 20 graden en vanaf maandag weer boeven de 20 graden.

De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd!

De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in het weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weer anders kan blijken te zijn dan de verwachting aangeeft!

       De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd!

 

De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in het weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weer anders kan blijken te zijn dan de verwachting aangeeft!

       

Neerslag verwachting voor Gouda

 

Weerpluim:

 

Weerpluim temperatuur

Uitleg over de weerpluim en een eenvoudige weergave ervan is te vinden op www.meteo-gouda.nl/verwachting-weerpluim

De normalen (langjarige gemiddelde over de afgelopen 30 jaar (1980-2010)) voor Gouda: 

 

Van 11 tot en met 20 juni:

De gemiddelde maximumtemperatuur bedraagt 20,2 graden.

De minimumtemperatuur ligt in deze periode op 10,8 graden.

Normaal valt er 17,6 mm aan neerslag en schijnt de zon gedurende 70,8 uur.

 

Van 21 tot en met 30 juni:

De gemiddelde maximumtemperatuur bedraagt 20,8 graden.

De minimumtemperatuur ligt in deze periode op 11,3 graden.

Normaal valt er 22,7 mm aan neerslag en schijnt de zon gedurende 72,6 uur.


Kans op warmte of hitte!

 


Kans op zonneschijn of bewolking!


Kans op onweer!

Onweerskans

 

 

 

 

 
 

Wisselend bewolkt. 

Tussen een lagedrukgebied ten wsten van Noorwegen en een uitloper van het Azoren hogedruk gebied staat een zwakke zuidwestelijke stroming. Er word maritiem(vochtige) polaire lucht aangevoerd. In deze stroming komt vrij veel bewolking voor. Op zaterdag nadert er van het westen uit een in activiteit afnemend lagedrukgebied waarvan de restanten van de neerslag op zaterdagavond en in de nacht naar zondag over de Goudse regio heen trekken. De activiteit neemt steeds verder af naarmate deze neerslag dichterbij Gouda komt en de verwachting is dat er niet veel neerslag meer gaat vallen. Na het weekeinde lijkt het Groene Hart weer een paar dagen onder invloed van een rug van hogedruk te komen.

Juni 2018 zou wel eens extreem droog kunnen gaan verlopen als we de laatste lange termijnprognose mogen geloven. In de eerste decade van juni (1 t.e.m. 10 juni) is er nog maar circa 2 mm. neerslag gevallen in Gouda. Op donderdag  14 juni kwam er slecht 0.2 mm bij.

 

Vrijdag zijn er wolkenvelden maar ook komt af en toe de zon te voorschijn, er is een hele kleine kans op een lichte bui. Bij een overwegend zwakke zuidwestelijke wind (1 tot 2 Beaufort) warmt het op naar maximaal 22 graden. In de avond neemt de wind weer af naar zwak en veranderlijk van richting. 

In de nacht naar zaterdag is er vrij veel bewolking, er staat weinig wind en de minimum temperatuur ligt rond de 14 graden.

Zaterdag is er een afwisseling van wolken en zonnige perioden en blijft het droog. De wind is zwak kracht 2 Bft en komt uit een zuidelijke richting, in de middag is de wind tijdelijk kracht 3 Bft en komt dan uit meer zuidwestelijke richtingen. In de avond is de wind weer zwak. De maximum temperatuur ligt rond de 19 graden. 

Zondag is er ook een mix van meest hoge bewolking en zonnige perioden. De kans op een bui is erg klein. De maximum temperatuur ligt rond de 18 graden. De wind is zwak tot matig kracht 2 a 3 Bft en komt uit zuidwestelijke richtingen.

Uitlopers van het Azoren hogedrukgebied zorgen er voor dat na het weekeinde het rustig weer wordt met flinke zonnige perioden. Het ziet er naar uit dat de maandag de temperatuur rond de 20 graden komt te liggen en daarna gaat de temperatuur weer wat oplopen naar maxima rond de 25 graden op woensdag. Neerslag van betekenis wordt er voorlopig niet verwacht.

De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd!

De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in het weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weer anders kan blijken te zijn dan de verwachting aangeeft!

       

Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

 
 
 
 

In de nacht en vroege ochtend wat lichte (mot)regen.

 

Tussen een lagedrukgebied nabij IJsland en een rug vanuit het Azorenhoog
die zich uitstrekt tot over Noord-Frankrijk en Duitsland is in onze
omgeving sprake van een zuidwestelijke stroming. Een zwak warmtefront boven Engeland trekt oostwaarts en bereikt de Nederlandse westkust aan het begin van de nacht naar maandag en passeert de Goudse regio in de nanacht en vroege maandag ochtend. Op maandag bouwt zich boven het Groene Hart een rug van hogedruk op. N
a dinsdag stijgt de luchtdruk verder en vanaf woensdag bouwt zich ten westen van Nederland een aparte kern van hogedruk op. De temperatuur gaat op dinsdag en woensdag de grens van 25 graden benaderen. Vanaf donderdag komt er een meer noordelijke stroming te staan waardoor de maximum temperaturen weer (tijdelijk) naar rond de 20 graden gaan. Na donderdag lijkten de maximum temperaturen net onder de 20 graden te blijven. Het blijft de gehele week, op donderdag na, verder droog. 

Juni 2018 zou wel eens extreem droog kunnen gaan verlopen als we de laatste lange termijnprognose mogen geloven. Tot vandaag, zaterdag 16 juni, is er nog maar circa 2 mm. neerslag gevallen in Gouda. 

 

Mooi Hollands landschap nabij Gouda

 

In de nacht naar maandag neemt de bewolking toe en kan er in de tweede helft van de nacht wat (mot) regen gaan vallen. Er staat een zwakke tot matige zuidwestelijke wind kracht 2 a 3 Bft. De minimum temperatuur ligt rond de 14 graden. 

Maandag overdag is er aanvankelijk veel bewolking en in de vroege ochtend valt er af en toe wat (mot)regen. In de loop van de ochtend wordt het droog en in de middag komen er opklaringen. De maximum temperatuur ligt dan rond de 21 graden. Er staat een zwakke tot matige zuidwestelijke wind kracht 2 a 3 Bft. 

Op dinsdag en woensdag komt de maximum temperatuur rond de 24 graden te liggen. Op woensdag kan de zomerse waarde van 25 graden worden overschreden. Er is flink wat zon. Op beide dagen zijn er flinke zonnige perioden en staat er een zwakke tot matige westelijke wind kracht 2 a 3 Bft. Op donderdag passeert er een zwak front en daarachter draait de wind naar in de loop van de dag naar een meer noordelijke richtingen. De maximum temperatuur valt aan het einde van de ochtend en bedraagt dan zo'n 21 graden. Bij passage is er kans op wat lichte regen. De wind is in de ochtend westelijk kracht 3 Bft en na passge draait de wind naar noordwestelijke richtingen en is dan tijdelijk windkracht 4 Bft.

Op vrijdag zijn er wolkenvelden en bedraagt de maximum temperatuur zo'n 19 graden. De noordwestelijke wind is kracht 4 Bft. Ook op zaterdag is er een noordwestelijke wind met wolkenvelden en een maximum temperatuur van rond de 18 graden.

 

 

De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd!

De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in het weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weer anders kan blijken te zijn dan de verwachting aangeeft!

       

Onderwerpen