Weernieuws Voor regio Gouda

Weernieuws Voor regio Gouda


Weersverwachting voor Gouda e.o.
Opgesteld door Jan Willem de Wit (Meteo Gouda)
Vrijdag 20 april 2018 om 20.00 uur.


 

Derde zomerse dag op rij in Gouda!

 

Het was vandaag opnieuw buitengewoon warm voor april met temperaturen ver boven 25 graden Celsius. De derde zomerse dag op rij in Gouda. In het uiterste westen van het Groene Hart was het vanmiddag  met 23 graden Celsius een stuk frisser. In de loop van vrijdagmiddag draaide de wind naar noordwestelijke richtingen en koelde het geleidelijk af. Halverwege de avond daalt de temperatuur naar circa 17 graden in de Goudse regio. Morgen schijnt de zon en is het om en nabij 22 graden in Gouda en de omliggende dorpen. Er zijn velden met sluierwolken, maar daar heeft de zon geen hinder van. Zondag kan een (onweers)bui tot ontwikkeling komen en wordt het opnieuw enkele graden warmer. Vanaf maandag is het circa 10 graden kouder!

Vanavond schijnt de zon tot zonsondergang uitbundig. Door een naar noordwest gedraaide wind stroomt koelere zeelucht het Groene Hartgebied in en daardoor komt de temperatuur al vrij snel onder 20 graden uit. Tegen middernacht is het een graad of 13. De windkracht is zwak, windkracht 1 tot 2 Beaufort.

In de nacht naar zaterdag kan door een combinatie van weinig wind, heldere hemel en snel dalende temperatuur weldra mist of lage bewolking gevormd worden. Het koelt dan snel af naar circa 9 graden Celsius in de Goudse regio. De zwakke wind (1 tot 2 Beaufort) draait in de loop van de nacht naar zaterdag van noordwest naar noord-noordoost.

Morgen start de daglichtperiode wissend bewolkt, maar al vroeg in de ochtend lost de bewolking grotendeels op en gaat de zon uitbundig schijnen. Zaterdagmiddag zijn er flinke zonnige perioden, maar drijven er ook enkele velden met sluierwolken (Cirrus/Cirrostratus) over het Groene Hartgebied. De zon heeft daar over het algemeen weinig hinder van. De wind draait naar het noordoosten en is zwak tot matig, windkracht 2 tot 3 Beaufort. De temperatuur varieert van 21 graden in het uiterste westen van het Groene Hart tot 23 graden in het uiterste oosten van dit mooie gebied. In de loop van de middag kan het gevoelig frisser worden als een frisse zeewind uit het noorden opsteekt. 

Morgenavond koelt het bij een zwakke naar oost draaiende wind (1 tot 2 Beaufort) vrij snel af. Tevens neemt de bewolking geleidelijk toe. Aan het eind van zaterdagavond is het circa 15 graden Celsius. De minima komen in de nacht naar zondag rond 12 graden Celsius uit. Het is dan zwaar bewolkt. De wind waait zwak uit oostelijke richtingen.

Zondag waait de wind weer zwak tot matig (2 tot 3 Beaufort) uit het oosten en daardoor wordt het weer enkele graden warmer. De maximumtemperatuur komt rond 24 graden Celsius uit in Gouda.In de ochtenduren is het overwegend bewolkt, maar in de loop van zondagmiddag zijn er ook enkele zonnige perioden. Zondagmiddag is er kans een enkele bui, mogelijk met onweer! De wind draait in de loop van de dag van oost via zuid naar west en is zwak tot matig, windkracht 2 tot 3 Beaufort.

Maandag is het nog vrij zonnig, maar een graad of 12 kouder dan zondag! De maxima komen namelijk rond 14 graden uit. Dit heeft te maken met een naar west draaiende wind (zeewind). De wind neemt in de loop van de dag toe naar matig tot vrij krachtig, windkracht 4 tot 5 Beaufort. In de avonduren neemt de bewolking toe en wordt de kans op een lichte regenbui geleidelijk groter!

Ook na maandag blijft het wisselend bewolkt en licht wisselvallig. De westenwind is van tijd tot tijd nadrukkelijk aanwezig. Zowel de minimumtemperaturen als de maximumtemperaturen liggen rond of een fractie onder de normale waarden voor de laatste decade van april!

 

Koningsdag 2018 (weersverwachting voor de Goudse regio - Update: 20/4 - 20.00 uur):

Wisselend bewolkt en droog.

In de middag neemt de bewolking geleidelijk toe.

In de avond opklarend en afkoelend naar een graad of 8 aan het eind van de avond.

Er waait een matige westenwind (3 tot 4 Beaufort).

Windvlagen tot 35 km./uur.

In de avond naar noordwest draaiende wind en afnemend naar zwak (2 Bft.).

Met maxima rond 12 graden Celsius is het aan de koele kant voor eind april!

 


Alle weerkundige metingen van diverse Goudse weerstations zijn te volgen op:

http://www.meteo-gouda.nl/weerstations-vergelijk.php

De metingen worden iedere 5 minuten ververst.
 

 

Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

  Neerslag verwachting voor Gouda

 


Weerpluim:

Zowel de minimumtemperaturen als de maximumtemperaturen liggen dit weekend nog ver boven het langjarig gemiddelde! Vanaf maandag circa 10 graden kouder!
Weerpluim temperatuur

Uitleg over de weerpluim en een eenvoudige weergave ervan is te vinden op www.meteo-gouda.nl/verwachting-weerpluim

De normalen (langjarige gemiddelde over de afgelopen 30 jaar (1980-2010)) voor Gouda: 

Van 11 tot en met 20 april:

De gemiddelde maximumtemperatuur bedraagt 13,2 graden.

De minimumtemperatuur ligt in deze periode op 4,0 graden.

Normaal valt er 14,6 mm aan neerslag en schijnt de zon gedurende 57,2 uur.
 

Van 21 tot en met 30 april:

De gemiddelde maximumtemperatuur bedraagt 15,8 graden.

De minimumtemperatuur ligt in deze periode op 5,8 graden.

Normaal valt er 13,6 mm aan neerslag en schijnt de zon gedurende 65,7 uur.


Kans op warmte of hitte!

Kans op warmte en hitte

 

Kans op zonneschijn of bewolking!

Zonneschijn


Kans op onweer!

Onweerskans

 

 

 

 

 
 

Onderwerpen