Derde Hollandse Kaaskoning in aantochtDerde Hollandse Kaaskoning in aantocht

De spanning loopt op in Boerenmarktstad Woerden nu de derde Hollandse Kaaskoning in aantocht is.
Na Jan de Goey en Jos van Riet zal vrijdag 1 juni de nieuwe Kaaskoning worden gekroond.
Aan de vooravond van de Graskaasdag (zaterdag 2 juni) wordt deze vrijdagavond ook de grote graskaas van vorig jaar aangesneden. Want volgens goede Woerdense traditie moet ‘eerst de oude kaas op’.


Hij heeft een heel groot geel hart, de Hollandse Kaaskoning die straks met de eervolle titel gaat strijken. Daarnaast heeft hij zich zeer verdienstelijk ingespannen voor de Woerdense kaaswereld, uit liefde voor het vak of als vrijwilliger. Iedereen die aan deze goudgele eisen voldoet, maakt kans op de eretitel.

De jury bestaat uit voorzitter burgemeester Victor Molkenboer, de huidige Hollandse Kaaskoning Jos van Riet en Woerdenaar Pieter Jan Datema (directeur Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij). Een flink aantal kanshebbers is aangedragen door de kaasbranche en de kaasmarktorganisatie. De jury is nog in beraad en komt pas tijdens de uitreiking op vrijdag 1 juni met het verlossende woord. Welke kaasgrootheid wordt de opvolger van Jan de Goey en Jos van Riet?

De 123 kilogram wegende graskaas die een jaar lang is vertroeteld door Treur Kaas wordt tijdens de feestelijke bijeenkomst aangesneden en gekeurd. Daan en René Treur staan een paar kilo kaas af aan de koks van het Stadshotel die er smakelijke gerechten van maken.
De rest van de kaas wordt zaterdag verkocht aan het publiek. De opbrengst gaat kinderhulpprojecten in Ghana. 


Onderwerpen