Lichte stijging WW-uitkeringen, kansen in de horecaLichte stijging WW-uitkeringen, kansen in de horeca

In Midden-Holland stijgt het aantal WW-uitkeringen in maart 2018 licht, terwijl landelijk opnieuw sprake was van een daling. In de horeca nemen de WW-uitkeringen af. De horeca heeft steeds meer moetie om personeel te vinden. UWV ondersteunt horeca-ondernemers met werving en selectie om werkzoekenden aan een baan te helpen.

Eind maart 2018 verstrekt UWV 3.134 WW-uitkeringen in Midden-Holland. Dat zijn er 26 meer dan in februari, een toename van 0,8%. Landelijk nam het aantal WW-uitkeringen juist met 0,7% af. Het verschil met de landelijke trend vindt zijn oorsprong vooral in de sectoren vervoer en opslag, financiële en zakelijke diensten en uitzendbedrijven. Het WW-percentage, dat wil zeggen het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, is in Midden-Holland nog steeds lager dan in de rest van Nederland; 3,2% om 3,7% in heel Nederland. In vergelijking met vorig jaar daalt het aantal WW-uitkeringen met 21,6%, ofwel 862 uitkeringen. Deze daling is gelijk aan de landelijke daling.

Horecabezoek zorgt voor extra werkgelegenheid

Het aantal WW-uitkeringen in de horeca is gedaald. Beroepen met de beste kans om vanuit de WW weer aan de slag te komen zijn basiskok, zelfstandig werkende kok en medewerker bediening. De economie groeit en consumenten geven elk jaar meer uit aan horecabezoek. Bovendien komen er steeds meer horecagelegenheden. Dat zorgt voor een toename van de werkgelegenheid in deze sector. Midden-Holland telt zo’n 2.600 horecawerknemers. Jongeren bezetten tweederde van de banen in de sector. Het gaat hier in veel gevallen om flexwerk. Oproepcontracten, contracten voor bepaalde tijd en kleine deeltijdbanen komen in de horeca relatief vaak voor.
Daling WW-uitkeiringen in de horeca

UWV selecteert horecapersoneel

Het voorjaar is traditioneel een periode waarin horecaondernemers op zoek gaan naar personeel. En dat is niet makkelijk. Horecaondernemers ervaren het tekort aan horecapersoneel als een grotere belemmering dan vorig jaar. UWV ondersteunt horecawerkgevers om geschikte kandidaten te werven en te selecteren. In Midden-Holland hebben UWV en gemeente begin april de ‘Kom binnen bij bedrijven’-dagen georganiseerd. Meer dan 400 mensen bezochten 48 Goudse bedrijven. Tijdens dit event heeft Fastfoodondernemer KFC de deuren opengezet. 20 scholieren zijn daar uitgenodigd voor een gesprek. Ook de Goudse Schouwburg en Cinema Gouda kregen veel bezoek tijdens deze dagen. Ook zij kunnen dankzij het event geschikte kandidaten selecteren voor hun vacatures.
Horecaondernemers ervaren belemmering in personeelswerving
 
 
 

Onderwerpen