Eerste fruitboom geplant in de Hennipgaarde in Eendrachtspolder bij ZevenhuizenEerste fruitboom geplant in de Hennipgaarde in Eendrachtspolder bij Zevenhuizen
 
De eerste perenboom staat sinds maandag in de Hennipgaarde, het nieuwe recreatiegebied in aanleg in de Eendragtspolder bij Zevenhuizen. De fruitboom werd geplant door Rik van Woudenberg, bestuurder van het Recreatieschap Rottemeren, en Christine Lammerts, bewoonster van Zevenhuizen en initiatiefneemster van de boomgaard.
 
Het Recreatieschap Rottemeren heeft de plannen voor de Hennipgaarde samen met omwonenden en maatschappelijke organisaties gemaakt. Bewoonster Christine Lammerts bedacht het idee voor de boom­gaard, waarin vier soorten bomen komen te staan: kersen, peren, pruimen en appels. “Ik zie het al helemaal voor me: kinderen die in de ‘Buitenklas’ les krijgen over het belang en de schoonheid van de natuur. Met de buurt fruit plukken, taarten bakken en die samen opeten aan de grote picknicktafel. Maar ook met elkaar de bomen snoeien wanneer dat nodig is,” aldus een trotse Christine Lammerts, die het geweldig vindt dat in de Hennipgaarde nu zichtbaar wordt wat voorheen alleen op tekening te zien was.
 
Eindelijk schaatsen
Rik van Woudenberg memoreerde dat rond 1900 ook al boomgaarden te vinden waren aan de rand van de bebouwing van Zevenhuizen: “De geschiedenis herhaalt zich dus met deze nieuwe fruitbomen in de Hennipgaarde. Oude tijden herleven hier toch al, want na jaren kunnen we waarschijnlijk deze week schaatsen op het natuurijs van de nieuwe ijsbaan in de Hennipgaarde. Met dank aan de inzet van de Zevenhuizensche IJsclub. Dat de Hennipgaarde leeft bij de bewoners uit Zevenhuizen, blijkt uit de acties die de Vrienden van de Hennipgaarde en de Stichting Natuurpolders 10 maart organiseren vanuit NL Doet: een schoonmaakactie bij het schelpenpad en de bouw van het casco van een insectenhotel. Er hebben zich al vele vrijwilligers aangemeld, ik ben ook van de partij.”
 
Feestelijke opening in mei
Het schap heeft aannemer Oldenkamp opdracht gegeven de Hennipgaarde aan te leggen. De verwachting is dat het gebied, waar twee nieuwe, houten bruggen in het oog springen, eind april wordt opgeleverd en in mei feestelijk wordt geopend. Behalve de boomgaard zijn dan ook de speel- en beweegpolder, natuurakkers, kruiden- en pluktuin en paddenpoel gereed. Het groene recreatieveld, waarop geparkeerd kan worden en waar de natuurijsbaan te vinden is, werd vorige zomer al opgeleverd. 

Onderwerpen