Groei webwinkels zorgt voor nieuwe banenGroei webwinkels zorgt voor nieuwe banen 

Ook in november daalt het aantal lopende WW-uitkeringen in Midden-Holland. Steeds meer mensen doen online aankopen. Het aantal webwinkels neemt dan ook toe. Dit zorgt voor meer banen. Vooral jonge starters beginnen een online winkel.
Eind november 2017 verstrekt UWV 3.250 WW-uitkeringen in Midden-Holland. Dit zijn er 95 minder dan in oktober; een daling van 2,8%. De grootste daling zien we in de sectoren zorg & welzijn en financiële & zakelijke diensten (exclusief uitzendbureaus). In vergelijking met november vorig jaar is er sprake van een daling van 526 uitkeringen, oftewel 13,9%. De regionale daling ten opzichte van vorige maand is sterker dan de landelijke daling, terwijl die ten opzichte van vorig jaar minder sterk is dan landelijk.

Aantal webwinkels groeit met drie kwart

Steeds meer mensen kopen online en dat levert nieuwe werkgelegenheid op, laat UWV weten in de notitie Kansen in webwinkels. Ook in de regio Midden-Holland is dat zo. Het aantal postorderbedrijven en webwinkels nam in de periode 2014 tot 2017 toe met bijna drie kwart (73%). Het aantal winkels in de winkelstraat neemt in die jaren beperkt toe met 8%.

Baankansen in webwinkels

Webwinkels zijn populair bij jonge starters. Het overgrote deel van de webwinkels is een eenmanszaak. Grotere online bedrijven bieden ook werkgelegenheid aan ICT’ers, inkopers, online marketeers, transport- en logistiekpersoneel en medewerkers klantenservice. Webwinkels besteden werk ook uit en dat leidt tot afgeleide werkgelegenheid. Zelfs de kleinste webwinkels zorgen daarvoor als zij pakketdiensten inschakelen.

De werkgelegenheid in webwinkels neemt landelijk gemiddeld met zo’n 16% per jaar toe in de periode 2012 tot 2016. Twee van de drie vacatures bij webwinkels betreft een mbo-functie of hoger. Niet alle functies voor webwinkels of toeleverende bedrijven zijn op dit moment makkelijk in te vullen. Relatief schaars op de regionale arbeidsmarkt zijn ICT’ers, callcentermedewerkers, vrachtwagenchauffeurs en magazijnmedewerkers.

 

Onderwerpen