Oma het stadhuis in tillen hoeft niet meer

TPL_WARP_MODIFYOma het stadhuis in tillen hoeft niet meer
 
Sinds kort beschikt het stadhuis van Oudewater over een traplift. Een even wenselijke als noodzakelijke voorziening voor een gebouw met een publieke functie.
 
Pakweg vierenhalve eeuw geleden bestond er nog niet zoiets als een inclusieve samenleving waaraan iedereen kon deelnemen. Ook had nog niemand gehoord van het VN-verdrag ‘Handicap’ of de Wet Gelijke Behandeling Chronisch Zieken en Gehandicapten. In publieke gebouwen hadden ‘kreupelen’ in die tijd sowieso niks te zoeken. In hun bestaan waren zij afhankelijk van de goedertierenheid van anderen. Aan de stadspoorten en bij de kerk konden zij hun hand ophouden voor aalmoezen.
Geen wonder dat metselaar-architect Pieter Gerritsz Paemburch in 1588 het stadhuis herbouwde (na de verwoesting door de Spanjaarden in 1575) met een trap en bordes als statige entree.
 
Maar anno 2019 moet een openbaar gebouw toegankelijk zijn voor rolstoelers en mensen die slecht ter been zijn. ,,Dus hebben we een traplift aangeschaft, zodat ons prachtige stadhuis voor iedereen toegankelijk is. Nu hoeven gasten van een trouwerij een minder mobiele opa of oma niet meer de trap op te dragen, zodat zij het huwelijk van hun kleinkind kunnen bijwonen’’, motiveert wethouder Walther Kok het aanbrengen van de nieuwe voorziening.
 
De officiële ingebruikname staat gepland op dinsdag 26 november om 16.00 uur. Die handeling neemt Mariëtte Versluijs voor haar rekening. De Oudewaterse heeft fysieke beperkingen en een traplift geldt voor haar als een uitkomst.
Ook een bestuursdelegatie van de Geschiedkundige Vereniging Oudewater (GVO) is present. De GVO is de drijvende kracht achter het Stadsmuseum Oudewater dat zich op de zolder van het stadhuis bevindt. Ook die verdieping is per traplift bereikbaar en aan die investeringskosten heeft de GVO bijgedragen.
 

Onderwerpen