Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet 2019 in Schoonhoven

TPL_WARP_MODIFYOpen Joodse Huizen - Huizen van Verzet 2019 in Schoonhoven
 
Sprekende herdenkingen op de plek waar de geschiedenis zich heeft afgespeeld
Op zaterdag 4 mei vindt in Schoonhoven voor de eerste maal Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet plaats. In een programma van kleinschalige samenkomsten in woonhuizen en op andere locaties, worden de Joodse inwoners herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Nederlandse steden en dorpen zijn weggevoerd. In het dubbelprogramma Huizen van Verzet staan verzetsverhalen centraal. De levensverhalen van de mensen worden in hun geheel belicht: niet alleen de oorlogsperiode en de nasleep, maar ook het leven van vóór het uitbreken van de oorlog krijgt de aandacht.
Herdenken

Tijdens de eerste editie in Schoonhoven zijn negen locaties te bezoeken. Op gezette tijden kunnen belangstellenden komen luisteren naar de levensverhalen van Joodse Schoonhovenaren en van burgers die weerstand boden tegen de bezetter. Eén van deze mensen was Sebastiaan van Nooten, een geboren en getogen Schoonhovenaar uit de bekende drukkersfamilie. Na zijn opleiding geneeskunde vestigde hij zich als arts in het Drentse Diever. Hier raakte hij betrokken bij verzetsactiviteiten. In 1944 werd hij met andere verzetsmensen afgevoerd naar concentratiekamp Neuengamme. Hij overleed vlak na de bevrijding. De zoon en kleinzoon van Sebastiaan van Nooten herdenken hem op 4 mei door over zijn leven te vertellen.

 
Zoektocht Nazaten van families zijn er lang niet altijd. Dit geldt met name voor de Joodse Schoonhovenaren, waarvan bijna niemand de oorlog overleefde. Dan moeten we het naast de biografische feiten doen met verhalen of foto’s die zijn overgeleverd. Soms zijn er alleen nog maar snippers over van een levensverhaal. Zo ook van de familie Morisco, die aan het begin van de oorlog in Schoonhoven kwam wonen. Melina Boersma, student cultureel erfgoed aan de Reinwardtacademie, deed afgelopen maanden intensief archiefonderzoek en probeerde de familie een gezicht te geven. Zij vertelt hun verhaal op 4 mei in het laatste woonhuis van het gezin.
 
Dichtbij Het programma sluit aan bij de interesse van veel bewoners en buurtgenoten in de geschiedenis van hun huis, straat of buurt. Rond mei zijn er altijd veel nationale en internationale oorlogsfilms, documentaires en herdenkingen. De geschiedenis is echter ook in de eigen stad te vinden. Het gaat over ‘gewone’ mensen, stadsgenoten, die bij wijze van spreken om de hoek woonden. Door het reconstrueren en vertellen van hun levensverhaal, komt de geschiedenis nóg dichterbij.
 
Belangstelling Het project Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet is sinds 2012 uitgegroeid tot een belangrijk en herkenbaar herdenkingsproject in heel Nederland. Dit jaar doet een recordaantal van 22 plaatsen mee. In Schoonhoven wordt het programma georganiseerd door het Historisch Ontmoetingspunt, waarin Streekarchief Midden-Holland, de Historische Vereniging Schoonhoven en de Bibliotheek Krimpenerwaard samenwerken, en het Verzetsmuseum Zuid-Holland. Het hele programma is te bekijken op www.openjoodsehuizen.nl 
 

Onderwerpen