Opening oeverzwaluwwand bij Zevenhuizerplas met natuurexcursie op 6 april

TPL_WARP_MODIFYOpening oeverzwaluwwand bij Zevenhuizerplas met natuurexcursie op 6 april
 

Op 6 april organiseert Natuur- en Vogelwacht Rotta een natuurexcursie bij de Zevenhuizerplas.

Deze start om 9.15 uur bij de parkeerplaats aan de Middelweg in Zevenhuizen en duurt tot 10.30 uur. Opgeven is niet nodig. Tijdens de excursie openen Daan de Haas, bestuurslid van Recreatieschap Rottemeren, Hans Sanders, voorzitter van Rotta, en Matthijs Punt van Groen Aannemingsbedrijf Punt de oeverzaluwwand.

 
Oeverzwaluwen graven hun nestholen van oudsher in afgekalfde rivieroevers. Tijdens de bouw van Nesselande vonden deze kolonievogels vervangende broedgelegenheid in de steile wanden van zanddepots. Dat is inmiddels verleden tijd. De oeverzwaluwen kunnen nu permanent terecht in de betonnen oeverzwaluwwand vol nestgaten, aan de noordoever van de Zevenhuizerplas.
 
Tijdens de excursie kunnen we met wat geluk de eerste oeverzwaluwen tegenkomen. Ook is er kans andere bijzondere broedvogels te ontmoeten zoals de havik, krooneend en blauwborst. Oeverzwaluwen zijn als vliegenvangers echte acrobaten. Eén zwaluw kan zo’n 10.000 kleine vliegjes en andere insecten per dag vangen. Zo kunnen deze zwaluwen het verblijf aan de plas nog aangenamer maken voor recreanten.
 
Biodiversiteit
De bouw van de oeverzwaluwwand is één van de maatregelen om de natuur in het Rottemeren­gebied te verrijken. Het is onderdeel van het project Biodiversiteit van het Recreatieschap Rottemeren en is mede mogelijk gemaakt door provincie Zuid-Holland. Groen Aannemingsbedrijf Punt heeft de wand voor een gereduceerde prijs gebouwd. 
 

Onderwerpen