It connects the retina india cheap viagra to the head..

Kruispoortlezing Andere passionen van J.S. BachKruispoortlezing Andere passionen van J.S. Bach
 
Op 24 maart organiseert de Remonstrantse gemeente Schoonhoven weer een kruispoortlezing. De lezing vindt plaats op zondagmiddag 24 maart, aanvang 14.00 uur in de Remonstrantse kerk aan de Kruispoorstraat 8 ende toegangsprijs is € 5 p.p., incl. koffie of thee.  

Zijn er nog andere passionen dan de twee bekende van Johann Sebastian Bach?
In de weken waarin weer vele uitvoeringen zullen plaatsvinden van de Matthäus- en de Johannes- passion van Bach,  gaat de kruispoortlezing in de Remonstrantse kerk van Schoonhoven over “de andere passionen”.                                                                                                                                                                    
 
De meeste bekende Passionen zijn de Johannes- en Matthäus-passion van Johann Sebastian Bach. Niet alleen Bach componeerde daarnaast nog enkele andere (naar Lucas en Marcus), maar ook voorgangers en tijdgenoten van hem schreven passiemuzieken.                                                                                                In de lezing zullen we aan de hand van muziekvoorbeelden nagaan waar de traditie van gezongen passionen vandaan komt en hoe die zich heeft ontwikkeld. Er zullen veel voorbeelden van gezongen Passionen te beluisteren zijn en tenslotte zal de vraag aan de orde komen welke positie Bachs passies in die ontwikkeling innemen.                                                                                                                                     
 
Dr. Arie Eikelboom (1948) studeerde schoolmuziek, kerkmuziek, orgel, clavecimbel, muziektheorie en muziekwetenschappen. Hij was van 1975 tot 2014 cantor-organist in de Maranathakerk te Den Haag, dirigent van het kamerkoor Magister Cantat en muzikaal leider van de Vlaardingse Bachcantatediensten. Vele jaren was hij docent aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (nu: Conservatorium van Utrecht).
 
Arie Eikelboom publiceerde artikelen op hymnologisch gebied in Eredienstvaardig en schreef composities voor koor en orgel. Hij promoveerde in 2007 te Groningen op “Jesu, meine Freude” van Johann Sebastian Bach BWV 227: een praedicatio sonora”. Vanaf 2011 houdt hij zich bezig met de publicatie van een serie boeken over Hymnologie. Er zijn tot nu 15 delen verschenen.

U bent allen van harte welkom!

 

Onderwerpen