GroenLinks wil harde aanpak Chemours om jarenlange illegale giflozingGroenLinks wil harde aanpak Chemours om jarenlange illegale giflozing

GroenLinks is geschokt dat Chemours al vijf jaar illegaal PFOA blijkt te lozen en vraagt de provincie stevig op te treden.
 
GroenLinks Statenlid Berend Potjer: “Wij nemen dit hoog op. Er is al jaren gedonder met Chemours en nu blijken zij ook al jarenlang stiekem het kankerverwekkende PFOA te lozen."
GroenLinks vraagt het provinciebestuur hoe het kan dat Chemours nog steeds het kankerverwekkende PFOA gebruikt en zelfs illegaal loost, terwijl het bedrijf daar volgens het bedrijf en de provincie al jaren geleden mee zou zijn gestopt. Daarnaast wil GroenLinks weten waarom de provincie nog wacht met ingrijpen en niet.gelijk een boete oplegt. Ook is de partij benieuwd of de provincie het intrekken van de vergunning heeft overwogen.
-------
GroenLinks stelt de volgende vragen:
Het College meldt dat zij een last onder dwangsom van €250.000 opgelegd als Chemours over acht weken nog onvergund PFOA blijkt te lozen. Wij complimenteren het College met haar optreden, maar vragen ons af hoe dat kan en of het voldoende is:
Volgens onze informatie zou Chemours helemaal geen PFOA meer gebruiken, hoe kan het dan dat het toch geloosd wordt?

Verwacht het College dat een groot bedrijf als Chemours onder de indruk is van deze dwangsom?
Waarom wordt er gezien de historie en het feit dat al jaren zonder vergunning wordt geloosd Chemours geen onvoorwaardelijke sanctie opgelegd?
Heeft het College overwogen de vergunning in te trekken?
Wat moet er gebeuren voor het zover is?

Onderwerpen