Inwoners Zuid-Holland uitgedaagd meer van eigen bodem te eten

Inwoners Zuid-Holland uitgedaagd meer van eigen bodem te eten

Voedselfamilies en provincie organiseren 80/20 challenge: ‘Ik eet Zuid-Hollands’

 – Tien dagen lang, voor 80% van eigen Zuid-Hollandse bodem eten en drinken. Is dat mogelijk? Het Zuid-Hollandse netwerk voor voedselpioniers Voedselfamilies en de provincie Zuid-Holland nemen de proef op de som.

Ze roepen inwoners op om van 5 tot 15 oktober mee te doen aan de 80/20 challenge ‘Ik eet Zuid-Hollands’.


“In Zuid-Holland produceren we voedsel dat de hele wereld over gaat”, vertelt Patrick Kaashoek, Kwartiermaker van de Voedselfamilies.“ Onze dichtbevolkte provincie is voedingsbodem van vele soorten groenten, fruit, aardappelen, granen, eieren, vlees en zuivel. Maar het merendeel hiervan exporteren we. Het is onze toekomstdroom om in 2036 met elkaar voor 80% van eigen bodem te eten en drinken. Met deze challenge onderzoeken we waar we nu staan én ontdekken we wat er nog nodig is om de doelstelling te halen. Zuid-Holland heeft het in zich!”

Verser, milieubewuster en socialer eten
Waarom zou je eigenlijk meer van eigen bodem eten? “Lokaal eten is verser, het ligt sneller op je bord”, legt gedeputeerde Han Weber uit. “Bovendien is eten uit de eigen regio veel milieuvriendelijker. Een kortere voedselketen, dus minder schakels tussen producent en consument, maakt de CO2-‘food’print kleiner. Ook levert het een eerlijkere prijs voor boeren op, die daarmee kunnen investeren in duurzaamheid. Sterkere lokale voedselketens verstevigen de toekomst van de sector, het milieu en de natuur. Binnen de provincie werken we hier hard aan. Samen met de voedselpioniers. Want gezond, duurzaam en betaalbaar eten voor iedereen is onze ambitie.”

Ga jij de uitdaging aan?
Wil jij weten of het lukt om tien dagen lang voor 80% van Zuid-Hollandse bodem te eten? Ga de uitdaging aan en doe mee met de 80/20 challenge. Kijk kritisch naar je bord. Hoe veel Zuid-Holland ligt er dagelijks op? Welke producten kun je vervangen door een product van
Zuid-Hollandse bodem? Kijk voor meer informatie over de 80/20 challenge op www.ikeetzuidhollands.nl.

De 80/20 challenge is een initiatief van de Voedselfamilies in het kader van de Oogstweek van de provincie Zuid-Holland. Hoogtepunt van deze Oogstweek is de Oogstdag op donderdag 18 oktober.  Een dag waarop makers samenkomen. Voedselmakers én beleidsmakers. Om samen werk te maken van een gezonde toekomst. Benieuwd hoe die toekomst smaakt? Bezoek dan ook de Oogstmarkt, op 18 oktober. Locatie: binnenplein van het Provinciehuis in Den Haag. 

Meer informatie: www.zuid-holland.nl/oogstweek.

 

Onderwerpen