Op stoom van Rotterdam naar Gouda en vice versaOp stoom van Rotterdam naar Gouda en vice versa
 
Het wordt weer ouderwets gezellig op 5 en 6 oktober in het museum Stoomdepot in Rotterdam, met veel stoom, de ouderwetse geur van stoomtreinen, het prachtige geluid van stoomfluiten en veel meer. Kom kijken naar indrukwekkende stoomtreinen en rijtuigen, het authentieke treinstation en wat gepassioneerde vrijwilligers bereiken om deze geweldige technologie in het Stoomdepot te bewaren voor het nageslacht.
 
Op 5 en 6 oktober kunt u zelf deze krachtige technologie voelen, zien en beleven op het Museum Stoomdepot, Rolf Hartkoornweg 50, 3034 KL Rotterdam (Kralingen)   
Ieder uur rijdt er dan een stoomtrein tussen het stoomdepot en station Gouda. Kaartverkoop is op het Stoomdepot en het station van Gouda aan de ‘Huis van de Stad’ zijde. Ook kunt u op het stoomdepot meerijden op een stoomlocomotief. Er zijn door stoom aangedreven tractoren te bewonderen, evenals modeltreinbanen en een prachtig glimmende koperen stoombrandspuit.
Ook aan de kinderen is gedacht! Op een groot speelkleed kunnen ze met houten treinbanen zelf aan de slag. Er zijn modelbanen waar de kinderen zelf aan de knoppen mogen zitten en op een modeltrein kunnen ze zelfs meerijden.
 
De collectie van de Stoom Stichting Nederland (SSN) bestaat uit diverse historische voertuigen, te weten 6 verschillende stoomlocomotieven, 12 rijtuigen en diverse ondersteunende voertuigen zoals diesellocomotieven en goederenwagons. Met deze voertuigen tracht de SSN een indruk te geven van de diversiteit in materieel zoals deze vroeger op de spoorlijnen kon worden aangetroffen. Het oudste voertuig van SSN dateert van 1913, het jongste voertuig uit 1956. De eerste stoommachine werd in 1705 uitgevonden, rond 1775 operationeel gemaakt en wordt beschouwd als het begin van de industriële revolutie, destijds de start van een heel nieuw tijdperk in onze geschiedenis.

De Stoom Stichting Nederland (SSN) zet zich in om de stoomlocomotief en bijbehorend rollend materieel te behouden voor het nageslacht. Daarvoor is het Stoomdepot gebouwd in Rotterdam, waar vrijwilligers in een authentiek treinstation met werkplaats werken aan het renoveren en werkend houden van de locomotieven en rijtuigen.  
Kijk voor meer informatie op www.stoomstichting.nl   (stoomtreindagen)

Onderwerpen