Sportpenning voor rolstoelbasketbalster Julia

op Gepost in Lokaal nieuws

Logo

Sportpenning voor rolstoelbasketbalster Julia

De Goudse Julia van der Sprong krijgt op 3 december uit handen van sportwethouder Michiel Bunnik de Goudse sportpenning overhandigd.
Zij krijgt deze, omdat ze onlangs met haar team wereldkampioen is geworden op het WK rolstoelbasketbal. Een topprestatie voor haar, voor haar team én voor Nederland: het is de eerste keer dat Nederland wereldkampioen rolstoelbasketbal is geworden.


Zeldzame ziekte
Julia was als geboren en getogen Gouwenaar op menig sportplek te vinden. Ze speelde in de A1 van de Goudse hockeyclub, schaatste en skeelerde bij de Schaatsclub Gouda. Dit sportieve carrièrepad nam opeens een wending toen een zeldzame ziekte de kop op stak. Een ontsteking aan haar ruggenmerg zorgde voor een dwarslaesie doordat deze een aantal zenuwen beschadigde.

Talent in de dop
Gelukkig lukte het voor een deel te herstellen onder meer door revalidatie. In het revalidatiecentrum was sporten erg belangrijk en daar maakte Julia kennis met rolstoelbasketbal. Kennelijk had ze er talent voor, want al vrij snel belandde ze via clubs bij het Nederlandse damesteam. Die maakten zich op voor het Wereldkampioenschap in Hamburg en Julia kon daaraan deelnemen. Nederland had daar één doel en dat was voor het eerst wereldkampioen worden; dit was zelfs een Europees land nog nooit gelukt.

Met recht een sportpenning
‘Julia en haar team is het wel gelukt en dat verdient met recht een sportpenning’, aldus sportwethouder Michiel Bunnik. De sportpenning is een draagbare penning, in de vorm van een medaille. De sportpenning wordt sinds 2007 toegekend aan een Goudse sporter of sportploeg die tijdens een Nederlands Kampioenschap, Europees Kampioenschap of een Wereld Kampioenschap de eerste prijs heeft behaald. De sporten die hiervoor in aanmerking komen zijn de sporten waarvan de overkoepelende bond lid is van NOC*NSF. Alleen sporters die in de (neo)seniorencategorie of de oudste juniorencategorie de prestatie hebben behaald komen in aanmerking voor de sportpenning.

 
 

Onderwerpen