6 juni: Waterlinie for kids in Gouda

op Gepost in Lokaal nieuws6 juni: Waterlinie for kids in Gouda
 
Wat heeft Gouda met de Oude Hollandse Waterlinie? Woensdagmorgen 6 juni gaan vier groepen 7 en 8 van de Casimir- en Westerschool dit in enkele activiteiten in en nabij het Cultuurhuis Garenspinnerij ontdekken. Tijdens deze belevingsdag over het grote water- en militaire verdedigingswerk uit de Gouden Eeuw krijgen kinderen een aardig beeld hoe het was. Het programma maakt deel uit van ‘Gouda Vestingstad’, een project van de Erfgoedlijn Oude Hollandse Waterlinie waarin gezamenlijk optrekken Historische Platform Gouda, Struinen en Vorsen en de Stichting OHW.
 
Aanleiding
2022 is voor veel steden en organisaties een jubeljaar. In Gouda wordt dan 750 jaar stadsrechten gevierd en ook wordt 350 jaar Oude Hollandse Waterlinie herdacht. In de aanloop naar dat feestelijke jaar worden in Gouda deze twee zaken aan elkaar verknoopt.

Uit historisch onderzoek blijkt namelijk dat Gouda een belangrijk rol speelde in 1672. Welke rol dit was, is echter niet zo bekend. Daar gaan diverse organisaties in en rond Gouda de komende tijd verandering in brengen. O.a. door het organiseren van een zogeheten Waterliniebelevingsdag voor de groepen 7 en 8 van Goudse basisscholen. Deze dag is onderdeel van  het avontuurlijke lesproject  ‘Een geschiedenis vol nattigheid’, dat speciaal door het Erfgoedhuis Zuid-Holland en Stichting Oude Hollandse Waterlinie voor in en buiten de klas, voor de bovenbouw is ontwikkeld.

Bij deze belevingsdag hoort ook lesmateriaal dat gratis is te downloaden: 
https://geschiedenisvanzuidholland.nl/verhalen/educatie-oude-hollandse-waterlinie

Onderwerpen