Ask Me; de digitale assistent op de werkplek

op Gepost in Lokaal nieuwsAsk Me; de digitale assistent op de werkplek
Kennis vergaren op elk moment en vanaf elke werkplek: na 3 klikken weer verder met je werk
 
Op 1 februari lanceren Profportaal Zorg en Noordhoff Health een innovatieve tool die zorgprofessionals direct in de praktijk met informatie ondersteunt.

Het Groene Hart Ziekenhuis
maakte deel uit van de groep van 8 ziekenhuizen die meewerkten aan dit co-creatieproject van de coöperatie Profportaal Zorg en Noordhoff Health. Met Ask Me zijn deze ziekenhuizen daarmee een technologische innovatie rijker. Ask Me fungeert als de digitale assistent waaraan je als zorgprofessional je vragen over werkprocessen direct kan stellen. In drie klikken krijg je in de vorm van tekst, beelden of korte filmpjes het antwoord op het scherm van je computer, tablet of telefoon. Dat spaart tijd en moeite en ondersteunt je waar het nodig is: op je werkplek.
 
Waarom Ask Me
“Het alarm van een apparaat dat plotseling afgaat, medicatierichtlijnen die veranderd zijn, een procedure die is aangepast”. Je moet als zorgprofessional veel weten om adequaat te kunnen handelen. Tegelijkertijd is de werkdruk hoog en volgen de ontwikkelingen elkaar in razend tempo op. Ask Me is ontwikkeld vanuit de behoefte om direct op de werkplek een antwoord te krijgen op vragen. Dus snel, dírect op het moment dat een dergelijke vraag rijst, zónder je toevlucht te moeten zoeken in uitgebreide e-learning of protocol-systemen.
Deze nieuwe manier van ‘on demand’ leren heet embedded performance support en is nieuw in Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen.
 
In drie klikken het antwoord op de vraag
Ask Meis een applicatie die je kunt gebruiken op een laptop, computer on wheels, tablet of smartphone. Makkelijk beschikbaar dus, in elke werksituatie. In Ask Me staat standaard een aantal kritische werkprocessen, opgeknipt in korte stapsgewijze taakinstructies. De zorginstelling kan naar wens wijzigingen aanbrengen en onderwerpen toevoegen, zodat er een op maat gemaakte digitale assistent voor de werkplek ontstaat voor de eigen organisatie. Je krijgt in drie klikken een tekst, plaatje of filmpje in je scherm te zien dat exact die informatie bevat die je nodig hebt op dat moment. 
 
Co-creatie tussen ziekenhuizen van PPZ en Noordhoff Health
Voor de ontwikkeling van Ask Me is nauw samengewerkt tussen Noordhoff Health en acht leden van Profportaal Zorg: Catharina Ziekenhuis (Eindhoven), Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (Nijmegen), Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis (Tilburg en Waalwijk), Jeroen Bosch Ziekenhuis (’s-Hertogenbosch), Medisch Centrum Leeuwarden, Máxima Medisch Centrum (Eindhoven), Maasstad Ziekenhuis (Rotterdam) en het Landsteiner Instituut, namens het Haaglanden Medisch Centrum en het Groene Hart Ziekenhuis. Door vanuit de praktijk te werken, ontstaat een product dat ook echt biedt waaraan behoefte is en dat is gevuld met content die direct uit de praktijk komt.

De pilotversie van Ask Me heeft medio 2017 in de Verenigde Staten de Enterprise Video Award 2017 gewonnen voor de korte, doeltreffende instructievideo’s die worden gebruikt.

Profportaal Zorg is een coöperatie van ziekenhuizen en zorginstellingen die gezamenlijk werken aan leeroplossingen voor en door zorgprofessionals. Noordhoff Health is een strategische partner van Profportaal Zorg. PPZ is trots op deze mede door dit ziekenhuis gecreëerde nieuwe leeroplossing. Andere leden van ProfPortaal Zorg, die Ask Me gaan gebruiken, ontvangen een substantiële korting op de abonnementsprijs.
 

Onderwerpen