Duurzaamheid centraal op zomerfeest kinderboerderijDuurzaamheid centraal op zomerfeest kinderboerderij

Op zondag 1 september sluit de kinderboerderij de zomervakantie feestelijk af met het zomerfeest vol met gezelligheid voor jong en oud.
Kinderen kunnen meedoen aan spelletjes, knutselen, schminken, kinderdans en nog veel meer.
Dit jaar staat ook duurzaamheid centraal deze dag en niet voor niets. In het kader van het project 'Alle kinderboerderijen en bezoekers klimaatbewust en waterbestendig' zijn op het erf van de kinderboerderij verschillende activiteiten uitgevoerd die de bezoekers informeren en inspireren om beter om te gaan met regenwater en groen.

Primeur met digitale speurtocht
In een speciaal ontwikkelde digitale speurtocht voor de smartphone kunnen kinderen met hun ouder(s) of begeleider(s) leren over maatregelen die ze zelf kunnen nemen om met de klimaatveranderingen om te gaan. De kinderboerderij laat tien concrete voorbeelden zien van maatregelen die gevels, de wadi, een regenton en verschillende soorten bestratingen. Zij krijgen vragen én ter plekke de juiste maatregelen te zien. Bij een goed antwoord kan in een 360-foto op locatie een prijsje worden ‘opgeraapt’ (à la Pokemon). Is de prijzenkast helemaal gevuld dan is het spel afgelopen. Voor alle kinderen die de speurtocht deze dag goed uitvoeren, ligt er een kleine verrassing klaar. Het spel is ontwikkeld door Anneke van Veen, ambassadeur Water van GDO, Centric en Stichting Bee-Ideas.

Opening waterkringloop door wethouder
Om 11.30u zal Hilde Niezen, duurzaamheidswethouder van Gouda door het waterkringloopobject in gebruik te nemen. Deze levensgrote uitgebeelde
kringloop is ontwikkeld door Belevenisonderwijs en laat bezoekers zien hoe de waterkringloop en zuivering werkt.
Er is een duurzaamheidsmarkt met kraampjes van onder andere de Tuinambassadeurs,  de energiecoaches en de KNNV.
Ook de Energiebus zal aanwezig zijn.
Deze organisaties informeren bezoekers over hoe ze hun leefomgeving kunnen verduurzamen en vergroenen en bewuster kunnen omgaan met energie.
Verder is er aandacht voor het scheiden van afval door middel van spel en knutselen met afval. Ook Weerclub Gouda is aanwezig.
Zij kunnen meer vertellen over hittestress en hevige regenbuien. Door middel van de watertafel laten ze zien welke maatregelen helpen om wateroverlast te beperken.

Iedereen die meer wil weten over duurzaamheid of dit project is van harte welkom om op 1 september te komen kijken.

Onderwerpen