Het roze archief!Het roze archief!

Gouda is de Roze Stad van 2018. Daarom staat de Chocoladefabriek van 1 tot en met 24 juni in het teken van de Roze Culturele weken met verschillende boeiende en spraakmakende activiteiten.

  

Vrijdag 1 tot en met zondag 24 juni: het roze archief
In een kleine expositie dwalen we door de LHBT-geschiedenis van Gouda en Nederland. Hoe dacht men in de middeleeuwen over homoseksualiteit, welke vreselijke rechtszaken hebben er in Nederland plaatsgevonden in de achttiende eeuw en wanneer begon het emancipatieproces in Gouda, zijn enkele van de onderwerpen die aan bod komen. Het streekarchief duikt tijdens deze culturele weken ook in de geschiedenis van de kleur roze. We onderzoeken hoeveel kleuren ‘roze’ er zijn en wat ze betekenen. Waarom denken we bijvoorbeeld dat roze alleen een kleur is voor meisjes, waarom zijn roze flamingo’s de laatste tijd zo populair en waar wordt roze eigenlijk van gemaakt? Het roze archief is een roze secretaire waarin we alles verzamelen en bewaren over de kleur roze.

 

Donderdag 14 juni: Waarom roze roze is, de geschiedenis van een kleur
Waarom roze roze is, kunt u ook te weten komen op 14 juni tijdens een vrolijke lezing door Cristel Stolk, cultuurhistorica en educatief medewerker van het streekarchief. Ze neemt u mee op reis langs de diverse tinten roze in de geschiedenis en haar manifestaties in de populaire cultuur. Tot in de negentiende eeuw werd roze in de westerse cultuur niet eens als aparte kleur benoemd. Maar sinds de kleur op het toneel is verschenen, is ze niet onbesproken geweest. De meningen over roze zijn divers; geen andere kleur wordt zo geliefd of gehaat. Van fuchsia- tot millenniumroze, van Audrey Hepburn tot Mega Mindy en van geuzennaam tot genderdiscussie.

 

Kijk voor een uitgebreide beschrijving van alle activiteiten op www.chocoladefabriekgouda.nl/agenda. 


Daar kun je ook kaarten bestellen voor de activiteiten.

Onderwerpen