Firma van Drie: De andere dag in Rob’s kleiland en Niels’ verfparadijs

    Hét podium voor kunst uit Gouda en omgeving.

Openingstijden

Kunststichting Firma Van Drie
Achter de kerk 13
2801 JX Gouda
Woensdag t/m zondag
van 12.00 tot 17.00 uur
Toegang gratis
 
 
 
 
Gouda, 17 januari 2020

De andere dag in Rob’s kleiland en Niels’ verfparadijs

 

 
Van 29 januari t/m 23 februari is bij Firma Van Drie het werk van keramist Rob Bijleveld en schilder Niels Smits van Burgst te zien. 
 
De keramische beelden van Rob Bijleveld verraden niet uit welke tijd ze stammen. Groeivormen lijken geprint maar zijn ambachtelijk gekneed uit klei. Architectonische objecten zijn juist weer opgebouwd uit verpakkingsmateriaal van hedendaagse consumptieartikelen.

De samengestelde beelden in deze tentoonstelling doen denken aan een raadselachtige archeologische site. Het is een plaats met een verleden van menselijke activiteit maar het blijft onduidelijk in welk tijdsgewricht deze beelden thuishoren.
 
De schilderijen van Niels Smits van Burgst tonen alledaagse beelden. We zien jongeren, op stap of op reis. Er gebeurt veel in de afgebeelde scenes maar door het desoriënterend kleurgebruik versnippert de beeltenis. Het is duidelijk dat er iets gaande is maar we weten niet precies wat. De personages raken verstrikt in een netwerk van penseelstreken, terwijl de toeschouwer op zoek is naar visuele houvast.
 
Rob Bijleveld
Hij studeerde monumentale vormgeving aan de KABK in Den Haag (1989). Door zijn interesse in keramiek is hij zich vanaf 2011 verder gaan verdiepen in dit ambacht bij de Nederlandse Keramiekopleiding SBB in Gouda. Sindsdien vormt klei de basis van zijn kunstwerken. In het verleden liet hij zich vooral inspireren door architectuur en maakte strakke symmetrische objecten uit hout en gips. Met klei als materiaal is hij een andere richting ingeslagen. De kneedbaarheid van dit materiaal leverde nieuwe organische, soms zelfs surrealistische vormen op. www.robbijleveld.nl
 
Niels Smits van Burgst
Al 40 jaar bespiedt hij de mensen om zich heen. Vervolgens schildert hij wat hij ziet; met behulp van schetsen, foto’s en internet snapshots. Zijn olieverfportretten zijn meestal niet zonder enige humor; allerlei terloopse situaties zet hij met een forse schildertoets op het doek en hanteert hierbij een vlekkerige manier van schilderen.

Zoals zijn grote voorbeeld, de 17e-eeuwse meesterschilder Adriaen Brouwer, verbeeldt hij met levendige toets en gepaste humor allerlei ogenschijnlijk onbenullige hedendaagse situaties. In zijn portretopdrachten toont hij zich daarnaast een hedendaags tronieschilder.
Niels deed twee keer mee aan ‘Sterren op het Doek’, het populaire tv programma waarin drie kunstenaars een schilderij van een bekende Nederlander maken. In 2008 portretteerde Niels de rocker Bennie Jolink en in 2015 Jan Mulder en beide keren schilderde hij het winnende portret. www.svanb.nl

 
Met vriendelijke groet,
namens kunststichting Firma Van Drie,
 
www.firmavandrie.nl
         

Onderwerpen