Kleipijpennijverheid, vergeten glorieKleipijpennijverheid, vergeten glorie

Op 4 november is er een extra lezing, georganiseerd door Historische Vereniging Die Goude over “Kleipijpennijverheid, vergeten glorie”. Dat Gouda daar een belangrijke rol in speelt zal duidelijk zijn. De Goudse pijpen waren een begrip. Niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland. Op het hoogtepunt van de productie werden meer dan 200 miljoen pijpen per jaar gemaakt!

Er werkten ongeveer tussen de 4000 en 6000 mensen (mannen, vrouwen en kinderen) in de pijpenmakerijen en er waren nog eens 3000 tot 4000 mensen nodig als “toeleveranciers”.
Hoe kwam het dat juist Gouda zo groot werd in deze tak van nijverheid? Waardoor waren de pijpen uit Gouda van zo’n goede kwaliteit en hadden ze zo’n mooie vormgeving?

Ruud Stam, de spreker op deze avond, promoveerde onlangs op dit onderwerp. Hij zal ingaan op de belangrijke rol van Gouda. Hij heeft onder andere gebruik gemaakt van archeologische gegevens vanuit de hele wereld. Ruud Stam is voorzitter van de Stichting voor onderzoek historische tabakspijpen (voorheen Pijpelogische Kring Nederland) en van de Académie Internationale de la Pipe.

De lezing wordt gehouden in zaal Concordia, Westhaven 27 in Gouda om 20.00 uur. Toegang is gratis.

Onderwerpen