Open Monumentendag Gouda 14 en 15 september 2019.Open Monumentendag Gouda 14 en 15 september 2019.
 
Wat is dit jaar nieuw en bijzonder?
 
Voor het eerst dit jaar in Gouda is de Open Monumentendag uitgebreid naar het hele weekend. Meer dan de helft van de 55 monumenten die op zaterdag geopend zijn, zijn ook op zondag geopend voor publiek.
 
Op de zondagmiddag is er een speciaal feestelijk evenement in het Houtmansplantsoen en in Sociëteit Concordia ter gelegenheid van het feit dat het 400 jaar geleden is (in juli 1619) dat de in Gouda geboren en getogen Frederik de Houtman de westkust van Australië bereikte. De eilanden vlak voor de kust werden later naar hem vernoemd: de Houtman Albrolhos. Dit feit is in West-Australië onlangs groots gevierd en wordt nu dus ook in Gouda herdacht in het kader van Open Monumentendag 2019. Het programma van dit evenement is bijgesloten.
 
Het landelijk thema van Open Monumentendag dit jaar is Plekken van Plezier.
 
Naast de topmonumenten van Gouda, zoals Het. Stadhuis, De St Janskerk (deels), de Waag, de Stadspaleizen, de molens en de Donkere Sluis zijn er drie smaakmakers, die precies passen bij dit thema, voor het eerst voor publiek geopend. Het betreft de dansschool Step by Step en de Spiegeltent, beide aan de Turfmarkt en het Spaardersbad aan de Van Itersonlaan, dat onlangs een ingrijpende functieverandering heeft ondergaan, van overdekt zwembad naar appartementencomplex.
Daarnaast doet de voormalige Rijks-HBS aan de Burgemeester Martenssingel nu voor het eerst mee. Veel Gouwenaars zullen aan deze monumenten speciale herinneringen koesteren.
 
In en om de monumenten worden spannende activiteiten georganiseerd. Om er een paar te noemen:

  • Een dubbelconcert in de St Janskerk: een gezamenlijk optreden van het grote Moreau-kerkorgel en het monumentale draaiorgel De Lekkerkerker (zaterdag)
  • Houtmansplantsoen: een eenakter over de gebroeders Houtman in het Houtmansplantsoen en op de Markt (zondag)
  • Houtmansplantsoen: Camerata Trajectina, liederen uit de VOC-tijd (zondag)
  • Arti Legi: Gouda 1900, een presentatie van historische 3D- foto’s (zaterdag en zondag)
  • Donkere Sluis: demonstraties van het Sluiswachtersgilde (zaterdag en zondag)
  • Step by Step: proefles en dansdemonstraties (zaterdag)
  • Gouwekerk:een optreden Pop- en Jazzkoor Flexible Sound (zaterdag)
  • Agnietenkapel: optreden van het Moordrechts Klarinetkwintet (zondag)
 
Voor het volledige en actuele programma, inclusief beschrijvingen en openingsdagen van de monumenten en aanvangstijden van de optredens en vele andere wetenswaardigheden kunt u terecht op www.openmonumentendag.nl/gouda
 

Gerelateerde artikelen

Onderwerpen