Expositie ‘Afgekeurd en Controversieel’ geopend!Expositie ‘Afgekeurd en Controversieel’ geopend!
 
Terecht? Of niet? Dat is de vraag die Libertum stelt aan bezoekers van de expositie ‘Afgekeurd & Controversieel, Gecensureerde cartoons van over de wereld’. Deze eerste, spraakmakende expositie van het nieuwe Verzetsmuseum Zuid-Holland werd 5 mei onder grote belangstelling geopend door Patricia Olsthoorn, creatief leider van Libertum, en Tjeerd Royaards, winnaar van de Inktspotprijs 2018 en hoofdredacteur van Cartoon Movement. Speciale gasten bij de opening waren Rolf Jessewitch, directeur van Zentrum für verfolgte Künste in Solingen, en wethouder Corine Dijkstra.
 
De datum voor de opening is niet willekeurig gekozen; in ‘Afgekeurd & Controversieel’ verkent Libertum samen met Cartoon Movement de grenzen van de vrijheid, en wel die van meningsuiting. De expositie laat zien welke grenzen er internationaal worden gesteld, en wat de gevolgen daarvan zijn voor de cartoonist. Bezoekers worden uitgedaagd uit om zelf te beslissen of de cartoons de controverse, de verbanning of het onderduiken waard zijn. Pijnlijke onderwerpen worden daarbij niet geschuwd. De expositie is tot en met 9 juni iedere vrijdagmiddag, zaterdag en zondag te bezichtigen. In de weekends verzorgt Tjeerd Royaards, zelf cartoonist voor het NRC, verschillende workshops cartoons maken.  
 
Libertum
Libertum is de nieuwe naam van Verzetsmuseum Zuid-Holland. Libertum vertelt het verhaal van vrede en vrijheid, en de lastige keuzes die er moeten worden gemaakt om die te bereiken én te bewaren. Met deze expositie van soms niet eerder vertoonde afgewezen cartoons opent Libertum zijn themajaar ‘Vrijheid in beeld’.

Kaarten voor de expo en workshops in de Chocoladefabriek (Klein Amerika 20, Gouda) kunnen worden besteld via www.libertum.nl.

Onderwerpen