Concerten in de Sint Janskerk 19 - 20 en 21 juliConcerten in de Sint Janskerk 19 - 20 en 21 juli  
 
Toeristen-orgelconcert door Toon IJzerman, donderdag 19 juli , 13 uur
 
Op donderdag 19 juli speelt Toon IJzerman een toeristenconcert op het orgel van de Sint Jan, 13 uur. Hij speelt stukken van onder andere Bach, Vierne en Mozart. Het concert is vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk en voor Vrienden. Collecte na afloop.
 
Het concert wordt ingeluid door het energieke orgelconcerto in a mineur van J.S. Bach, wat in feite een orgeltranscriptie is van Antonio Vivaldi’s concerto voor 2 violen. Het stuk bestaat uit 3 delen; een snel deel gevolgd door een langzaam deel en tot slot weer een snel deel. Vervolgens klinkt de Toccata en Fuga in F van Bach op het grote orgel. Opvallend zijn de twee virtuoze pedaalsolo’s aan het begin van de toccata, waar zelfs de allerhoogste noot van het pedaal wordt gebruikt, namelijk de F. Deze daverende toccata wordt opgevolgd door een schitterend opgebouwde dubbelfuga die gedurende het hele verloop in intensiteit toeneemt tot het slot waar de twee thema’s gelijktijdig tot gehore worden gebracht. Hierop volgt het sfeervolle werk Clair de Lune van Louis Vierne, die in sfeer doet denken aan het gelijknamige werk van Debussy.

Het is een zeer kleurrijk en meditatief werk en impressionistisch van karakter. Tot slot komt de Fantasie in f-moll van Mozart aan bod. Dit werk wordt ingeluid door een vlammende ouverture die op verschillende plaatsen in het werk terugkomt. Aan het begin en het einde zijn er twee fuga’s, de tweede met meer beweging dan de eerste. Deze fuga’s, omsloten door het ouverture-thema, omsluiten op hun beurt weer een zacht en lieflijk middendeel. Het geheel wordt afgesloten door een vurig coda.
 
Toon IJzerman, geboren in 1998 te Assen, begon al op vijfjarige leeftijd met het volgen van pianolessen. Vanaf 2005 volgt hij orgellessen bij Ad van de Wege in Maldegem en later ook bij Cor Ardesch in Dordrecht. Momenteel is hij tweedejaars student aan het Fontys Conservatorium in Tilburg waar hij les krijgt van Ruud Huijbregts en Jelena Bazova voor literatuurspel en van Wouter van der Wilt voor improvisatie. Hij geeft concerten in binnen- en buitenland. Toon IJzerman is tevens student werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit in Eindhoven.

------------------------------
 
Kamermuziekconcert door Capella Sine Vinculis, vrijdag 20 juli, 20 uur
 
Op  vrijdag 20 juli om 20 uur verzorgt zangansemble Capella SIne Vinculis een concert in de Sint Jan met koorwerken en zangsolo's van onder andere Fauré, Mozart, J.S. Bach, Mendelssohn en de IJslandse hymn Heyr himna smidur. Het concert is vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk en voor Vrienden. Collecte na afloop.
 
Capella Sine Vinculis werd opgericht na terugkeer van het gezin van der Kaaij uit het Verenigd Koninkrijk vorig jaar. Het koor voelt zich niet gebonden aan een bepaalde plek of kerkgenootschap, maar brengt overal muziek met een oecumenische insteek De kern van het koor bestaat uit twee zoons (Geert en Wessel), twee dochters (Fien en Margriet) en vader Martijn en moeder Bea van der Kaaij en het koor wordt aangevuld door bevriende gastzangers. Er zullen zangsolo’s klinken, begeleid door organist Bas Koster en de rest van het programma zal bestaan uit begeleidde en a capella koormuziek en twee orgelsolo's door Bas Koster .
 
------------------------------
 
Orgelconcert door Marcel van Westen, zaterdag 21 juli, 16 uur
 

Marcel van Westen speelt op zaterdag 21 juli, 16 uur,  een programma met muziek van Karg-Elert, Böhm, Reger en Bruhns.  Het concert is vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk en voor Vrienden. Collecte naafloop.

Marcel van Westen is afgestudeerd aan het Utrechts Conservatorium als Master of Music. Naast zijn orgel- en kerkmuziekstudie studeerde hij zang en volgde verschillende masterclasses. Hij dirigeert het Zeeuws-Vlaams Kamerkoor en vocaal ensemble Pro Arte in Eupen en is veelgevraagd begeleider van koren en solisten. Als kerkorganist is hij verbonden aan St. Severin in Aken en artistiek leider van de Förderverein für Musik in Aachen-Eilendorf.

Onderwerpen