Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Goudse kunstenaars 'geven Gouda door' op Goudasfalt

Arjenne Vossepoel ingezetenen still uit de video
'Still' uit de 'loop' Ingezetenen - Arjenne Vossepoel

'Verdronken' Goudse huizen; een loop van een stoel met steeds een andere Gouwenaar; portretten van bijzondere Goudse vrouwen; foto's van meer dan 500 Goudse werklieden: enkele kunstwerken die nu te zien zijn op Goudasfalt op de expositie 'Ingezetenen/the talk of the town'. Meer dan twintig (deels voormalig) Goudse kunstenaars lieten zich inspireren door het vroegere fabrieksterrein om 'Gouda door te geven' (het feestthema van Gouda750). 'Zij gingen een verbinding met de omgeving aan
', zegt projectleider en kunstenaar Arjenne Vossepoel. Veel werken worden tot de sluitingsdag op 11 september nog aangevuld: 'De stad blijft ook in beweging. Kom kijken en kom nog eens terug.'

De tentoonstelling begint met een aantal kwetsbare werken in een binnenruimte (laboratorium) waar ook kunstwerken worden verkocht. Van Vossepoel zelf is daar het titelkunstwerk 'Ingezetenen' te zien, een doorlopende film van een witte 'zetel' waarop steeds een andere Gouwenaar zit. 'Een stad wordt gemaakt door mensen en die zijn hier met elkaar verbonden.' Het werk groeit met de dag: wie langskomt tijdens openingstijden, kan zich ter plekke te laten fotograferen. De stoel als thema komt nog een aantal keren terug op de expositie.

Meerdere werken houden rekening met het mogelijk onder water verdwijnen van de stad door de gestage bodemdaling. Saskia Serlé en Arjan Velner tonen een stadssilhouet in een aquarium. 'Is dit wat wij doorgeven? Nee toch', zegt Vossepoel. Kunstenaar Manja Kindt weet daar wel antwoord op: zij wil Gouda verhuizen naar een wierde (kunstmatige verhoging) in Groningen (waar ze tegenwoordig woont). Op grote, zwarte panelen verspreid over het terrein kunnen kunstenaars aangeven wat er volgens hen moet worden mee verhuisd. Daar staat begin augustus nog niet veel op.

Het feest kent grote hoogte Matthé van Oostrom
Feesten op grote hoogte - Matthé van Oostrom

De combinatie van kunst en omgeving maakt de tentoonstelling ook voor niet-kunstliefhebbers de moeite waard: je wandelt in korte tijd langs een strand, een moestuin, een picknickplek, een vloedbosje en monumentale overblijfselen van de asfaltindustrie. En daar tussendoor overal kunst. Zoals 'de lange arm', die binnenkort gerestaureerd wordt. Nu loopt er een kleurig muziekcorps op van Matthé Oostrom. 'Een expositie op de Markt zou heel andere werken hebben opgeleverd', zegt Vossepoel.

Op de warmoezerij vonden de ganzen van Nelly Geluk een plekje, de kunstenares die natuur en dieren vastlegt in klei  Ze werd verliefd op de gans toen ze exposeerde op Texel. 'Ik vind het heerlijk om ze te maken en steeds in een andere vorm', zegt ze. De een heeft een bij op zijn hoofd, de volgdende draagt een pet. Hoe langer je kijkt, hoe meer je er ziet. Ook dit werk is niet af: recent hebben de ganzen gezelschap gekregen van een (eveneens keramieken) rustende dame, padden en een clubje pissebedden. 

ganzen das en pet kleiner Nelly Geluk
Ganzenpaar van Nelly Geluk in de moestuin

Tijdcapsule
Van Kees Hendriks is een metalen tijdcapsule te zien, die op 26 augustus zijn inhoud prijs zal geven. 'Zelf bedacht of door voorouders gevuld? Daar kan ik niks over zeggen', zegt Hendriks geheimzinnig. Feit is dat de exposerende kunstenaars een goed ingepakt 'iets' mogen inleveren om de capsule mee te vullen. Pas over vijftig jaar mogen die geheimen er uit. En alleen de kunstenaar die het werk inlevert, weet wat dat geheim is. 'Het heden wordt verleden in de toekomst', aldus Hendriks.

Op 9 september geven de Eenvoudige Vrouwen een performance bij hun installatie 'Koele torens'. Die heeft te maken met de dreiging van het water. Het Goudse duo is al twintig jaar bekend om hun performances en installaties op voornamelijk buitenlocaties, vaak met behulp van dansers, muzikanten of andere kunstenaars. Tot die tijd gaan de stalen constructies een verbinding aan met de omgeving, zoals bijvoorbeeld op onderstaande foto met molen 't Slot aan de overkant van de IJssel.

hoge stoelen  Eenvoudige Vrouwen

Slenterend over Goudasfalt (aan de hand van een handige plattegrond) doemen steeds meer kunstwerken op: een houtsculptuur van Jan Mostert bij zijn atelier; twee stalen figuren  van Matthé Oostrom die strijd leveren, 'zoals in Gouda ook vaak strijd geleverd wordt. Matthé heeft er ook wat strijd voor moeten leveren, want hier stonden eerst allemaal bramen en prikplanten', aldus Vossepoel; een restant van een houten boot op het droge van Johan Sietzema, ook weer als verwijzing naar het water dat de stad dreigt te verzwelgen.

Vossepoel herhaalt haar stoelthema in de voormalige zandopslagplaats, waar witte stoelen hangen, allemaal anders. 'Alle mensen zijn verschillend, wonen verschillend, dat wil ik laten zien. Ik kan nog steeds stoelen gebruiken, want aan het einde moet het hier helemaal volhangen', zegt de kunstenares. En in het vloedbosje, dat bij vloed en hevige regenval onder water staat, plaatste ze stoelen met hoge zittingen.

arjenne bij stoel voor iedereen
Vossepoel met een aantal stoelen


De expositie is geopend van woensdag tot en met zondag, tussen 12.00 en 17.00 uur. Meestal zijn er op die tijden ook kunstenaars aanwezig. Op andere momenten is de buitenkunst gewoon te bezoeken. Gratis en tot en met 11 september 2022. 

Tags: Goudse Achtergronden Gouda750