Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Voorproefje muziektheater 'Gouda op sterk water' (GA)

Gouda op sterk water kick off 

Deze week kreeg Gouda een voorproefje van ‘Gouda op sterk water’, het muziekspektakel van de Theaterbakkerheij voor de 750-jarige stadsviering. “Verwacht een stuk vol spectaculaire effecten, live muziek met veel Goudse inbreng en een spannend verhaal’, zegt theatermaker John de Heij die samen met voormalig stadsdichter Ruud Broekhuizen het verhaal schreef.

Het verhaal gaat over de eeuwenlange strijd van de stad met de zakkende bodem en het stijgende water. Het waterpeil stijgt, de bodem daalt; huizen zakken scheef of komen onder water te staan. Voor de burgermeester, wethouders en Gouwenaars staat het water letterlijk aan de lippen. De stad staat voor één van de moeilijkste beslissingen ooit. De vraag is, wordt het erop of eronder?

https://www.facebook.com/watch/?v=392929832515158

‘Wat doen we met het water? … ’t Is erop of eronder’ zong de cast toepasselijk tijdens de eerste presentatie. Het mag een actueel thema zijn, het lijkt iet heel theaterwaardig. Al is de Theaterbakkerheij in staat moeilijke onderwerpen om te buigen in een boeiend avondje uit. Ze deden het eerder met zelfgeschreven stukken 'Titanic' (2016) en 'Troje' (2018). Die laatste won de Award voor Beste Nieuwe Musical van Nederland.

Unieke locatie
Eerdere stukken waren te zien in theaterzaal of sporthal, ‘Gouda op Sterk Water’ wordt een openluchtvoorstelling: het stuk wordt gespeeld op Goudasfalt, naast het complex van de Theaterbakkerheij, die daar sinds 2018 huist in een omgebouwde timmerfabriek. 'Voor het eerst gaan we een stuk in de buitenlucht spelen; een nieuwe uitdaging!’, aldus De Heij.

Vanaf een tribune met 1000 zitplaatsen heeft het publiek uitzicht op de dijk, de IJssel en overgebleven fabriekskraan, die ook een rol speelt. Tijdens de voorstelling wordt gebouwd aan een nieuw stadsdeel en wordt een slim buizenstelsel zichtbaar voor water- en transportbewegingen.

Vroege vogelkorting
Gouda op sterk water gaat in juni in première, als de stad volop het 750-jarig bestaan viert. Het stuk is dan twee weken te zien.
Vroege vogels kunnen nu alvast een kaartje met korting bestellen via de website van de Theaterbakkerheij.

Gouda 750

Tags: Goudse Achtergronden