Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Drie ridders bij afscheid gemeenteraad (GA)

getekende raad 2014 2018
De Goudse gemeenteraad van 2018 tot 2022 is afgetreden en veertien van de raadsleden keren niet meer terug. De raad verliest heel wat ervaring. Voor elk van hen had burgemeester Pieter Verhoeve een persoonlijk woorden en drie van hen werden benoemd tot ridder in de orde van Oranje Naussau, de koninklijke onderscheiding voor wie drie termijnen in de gemeenteraad zat. Voor alle raadsleden was er een getekende versie van de raad.

'Ieder van u kan loco-burgemeester worden', zei de burgervader toen hij Astrid van Eersel bedankte (ooit VVD, Gouda's 50+ partij en sinds 2021 fractieleider van de afsplitsing Onafhankelijk Gouda). Hij doelde hiermee op de maanden in 2016, toen het voltallige Goudse college tussentijds aftrad, en Van Eersel als nestor van de raad de taken moest waarnemen. Bij haar vertrek na twintig jaar raadswerk was er geen koninklijke onderscheiding, die had ze al, maar een zilveren speld van het Stadhuis en een overnachting in het Weeshuis, als bedankje voor de in 2016 bewezen diensten.

Drie Goudse ridders erbij
Net een maand korter was Ed de Lange 'in dienst', die vlak na de oprichting bij Gouda's 50 + partij kwam. In mei 2002 kwam hij in de gemeenteraad en werd hij tevens fractievoorzitter. Hij werd voor zijn intensieve inzet als volksvertegenwoordiger benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Ook Mohamed Mohandis (PvdA) viel deze eer te beurt. Mohandis was in 2016 het eerste Goudse raadslid met Marokkaanse worteld. Hij was in totaal 10,5 jaar raadslid in Gouda, en zat tussendoor (van 20 september 2012 en 23 maart 2017) voor zijn partij in de Tweede Kamer.

Huibert van Rossum diende drie termijnen voor het CDA, ook als fractievoorzitter. Daarom ook voor hem de onderscheiding en de versierselen, die zijn vrouw mocht opspelden.

Kraamcadeau: Boer Boris
Dankzij een avond als deze kan nu elke Gouwenaar weten welk kraamcadeau leden krijgen, als er een kind geboren wordt: Boer Boris van Ted van Lieshout. Het boekje ging onder meer naar Petra Hamm (CU), die de raad tussentijds betrad, na het vertrek van een partijgenoot. Ook Marc de Groot (VVD), door Verhoeve omschreven 'Groen rechts', zat niet de hele termijn in de raad. 

Marja van Dijk (Gouda Vitaal, daarvoor Gouda's 50+ partij, daarvoor GBG) moet noodgedwongen weg: haar partij haalde maar één zetel. Ook Niels Honkoop (CDA) was kandidaat voor de nieuwe raad, maar zijn partij verloor twee zetels. Hij ontbrak bij het afscheid, maar liet in een brief weten 'dat hij veel van de stad had geleerd'. Annemieke Mul (GroenLinks) vertrekt uit eigen beweging na vier jaar, om als 'pensionado nog andere dingen te gaan doen'. 

Acht jaar ervaring
Na acht jaar verlaat Eppy Boschma (CDA) de raad om zich naast haar gezin te concentreren op haar werk voor het Partijbreau van het CDA. Wout Schonewille (CU) werd geroemd om zijn inspanningen voor het sociaal domein, en in Christiaan Quik (CU) verliest de raad 'een luis in de pels', zoals Verhoeve zei 'en eigen luizen steken het hardst'.

De burgemeester zei bij afzwaaier Jacques Rozendaal (SGP) altijd te moeten denken aan het liedje 'jij krijgt die lach niet van mijn gezicht'. Lenny Roelofs (Onafhankelijk Socialistisch Gouda, daarvoor SP) werd geprezen om haar inzet 'die bijna het dubbele waard was' van de ene zetel die haar partij nog had. Zij had al besloten dat twee termijnen genoeg was, vóór ze haar partij verliet, die na interne strubbelingen ook niet meedeed aan de verkiezingen.

Adviezen voor de volgende raad
Roelofs had - net als Mul en van Eersel - nog wel wat adviezen voor de nieuwe raad: 'Investeer in inhoudelijke kennis, focus, en investeer in onderlingen relaties'. Ze wenst de raad verbinding en meer dualisme, net als Annemieke Mul dat deed 'de bestuurscultuur mag opener, transparanter.'

Nestor Van Eersel sloot zich daarbij aan; zij herinnerde zich de tijd dat er meer dualisme was en bodes 'die op vrijdag de stukken kwamen brengen, zodat je het weekeinde kon lezen. Toen die vervangen werden door iPads hoopten we meer tijd te hebben om naar buiten te gaan, maar dat pakte anders uit. De stapels werk namen toe.' Tot slot wenste ze haar opvolgers: 'wees hard op inhoud, zacht op relatie'. 

De nieuwe raad wordt woensdag 30 maart geinstalleerd.

de oudsten vertrekken maart 2022 foto astrid den haan

vlnr Ed de Lange, Astrid van Eersel, Huibert van Rossum en Mohamed Mohandis (@Astrid de Haan)

Tags: Goudse Achtergronden Verkiezingen 2022