Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Nieuwe Goudse raad telt één vrouw meer (GA)

Raadszaal 1
De gemeenteraad die vandaag beëdigd wordt, telt vier vrouwen meer dankzij voorkeursstemmen. De actie ‘Stem eens op een vrouw’ heeft in Gouda dus enige vrucht afgeworpen. Maar liefst vijf vrouwen kregen zoveel rode hokjes voor hun naam, dat ze ondanks hun lage plaats op de lijst tóch recht hebben op een raadszetel.


Dat brengt totaal aantal vrouwen in de gemeenteraad op 14 (van de 35 zetels): Saranke Westerman van GBG ziet vanwege een drukke baan van haar zetel af. Daarmee heeft de Goudse raad één vrouw meer dan in de afgelopen periode, maar blijft nog altijd ruim onder de 50%: geen politieke gelijkheid in Gouda.

Helaas is de stad geen uitzondering. Afgelopen raadsperiode telden slechts 7 van de 345 gemeenten de helft (of meer) vrouwelijke raadleden. Terwijl sinds 2017 fors wordt ingezet op méér vrouwen. Deze periode stijgt het aantal raden met 50 of meer procent vrouwen naar 24, waaronder Leiden en Delft.

Slim stemmen
Het idee achter ‘stem eens op een vrouw’ is eenvoudig: niet automatisch kiezen voor de eerste vrouw op de lijst, die komt er meestal wel – zeker als ze op een hoge positie staat. In plaats daarvan stemmen op een vrouw die lager staat, in theorie op een onverkiesbare plaats.

Zoals gebeurde bij twee vrouwen van Gemeente Belangen Gouda: Linda Verschut stond op de 10e plek, en Westerman op de 9de- Dat laatste was met opzet: begin 2020 is het burgerraadslid Westerman een Koreaanse toko begonnen en daar heeft ze al haar tijd voor nodig. Nieuwkomer Verschut neemt haar zetel wel in.

Linda en Bo
Linda Verschut en Bo Boxma

Stemmen verliezen maar niet de vrouwen
Ook bij de twee Goudse partijen die zetels verloren, VVD en CDA, heeft stemmen op een vrouw gunstig uitgewerkt: huidig raadslid Bo Boxma stond op de vierde plek, terwijl de VVD terugviel naar drie. Bij het CDA, dat twee zetels van haar vier zetels zag verdampen, stond burgerraadslid Margreet van Dam op 4.

Groen Links, dat met twee extra zetels steeg tot vijf, had op de zesde plaats Sandra Brouwer staan. Zij behaalde meer stemmen en ging daarmee Ruben den Uijl op 5 voorbij. Die is blij voor nieuwkomer Brouwer: ‘Het enige dat voor mij telt is dat er een sterk team zit dat onze idealen dichterbij kan brengen. Daarnaast vind ik gelijkheid een enorm belangrijk ideaal.’
Margreeth en Sandra
Margreeth van Dijk en Sandra Brouwer

Tags: Goudse Achtergronden Verkiezingen 2022